Het eerste wat opvalt is dat een chromebook een kruising is tussen een tablet en een laptop. Uiterlijk is dit 13 inch toestel een laptop. Met twee USB-3 poorten en één HDMI.

Als ik de klep open, start het chromebook direct. Net als een iPad. Als ik het in bedrijf zijnde chromebook dichtklap, gaat de linkerled van continu blauw over naar traag knipperend lichtrood. Het notebook slaapt en wordt bij openklappen direct wakker. Om het chromebook uit te zetten, moet ik de aan/uit-toets rechtsboven twee seconden ingedrukt houden. Dat spaart acculading.

Ik zie een gewoon qwerty toetsenbord. Wel enkele kleine verschillen met een Windows laptop. Zo ontbreekt de Windows toets. Ook is er geen delete, caps lock, home, begin etc. Geen genummerde functietoetsen F1 ... F12. Als ik zou willen, zou ik de bovenste rij als functietoetsen kunnen instellen: klik op het wifisymbool rechtsonder en kies "instellingen". Maar via de niet moeilijk te onthouden toetscombinatie ctrl-alt-? krijg je alle sneltoetsen te zien en daarmee de alternatieven voor de ontbrekende toetsen.
sneltoetsen

De mogelijkheden van de verschillende toetsen is te zien op http://www.chromevox.com/chromeos/keyboard.html. De leukste toetscombinatie is shift-ctrl-alt-herladen (bovenste rij, de vierde toets van links): het actieve venster maakt een koprol en komt daarna terug op de oude plaats.

Direct na het opstarten staat rechtsonder aangegeven welk toetsenbord actief is. Ik gebruik een Amerikaans toetsenbord, ofwel INT. Daarnaast is een Nederlands toetsenbord (NL) en een Belgisch toetsenbord (BE) mogelijk. Door op die aanduiding te klikken, kan ik naar een andere layout overschakelen. Na inloggen kan ik door op die plek te klikken tal van instellingen wijzigen. En nagaan of het besturingssysteem moet worden bijgewerkt:

uptodate

Omdat het Chromebook zichzelf automatisch bijwerkt (vergelijk Windows 10) zou dat nooit nodig hoeven te zijn.

Ik kies ervoor zoveel mogelijk zaken automatisch te laten bijwerken:
synchronisatie

Het toetsenbord op mijn Acer CB5-311 is niet verlicht. Dat kan lastig zijn in een onverlichte ruimte.

Voordeel van een afwezige Caps Lock is dat je nooit per vergissing hoofdletters intikt. In tegenstelling tot de iPad komt er niet automatisch een hoofdletter na een punt.

End is ctrl-alt-pijl naar beneden. Ctrl-j laat de downloads zien. Voor de snelle internationale internetter is het voldoende de naam van een pagina in te tikken. Daarna ctrl-enter indrukken zet er "www" voor en ".com" achter. Ik zie nog geen mogelijkheid om de automatische ".com" te wijzigen in een automatische ".nl". De map Downloads open ik met ctrl-j.

Het touchpad kent geen linker- of rechtmuiskant. Met één vinger tikken emuleer ik een linkermuisklik, met twee vingers een rechtermuisklik. Dat went snel. Anders instellen kan ook. De muis van de laptop doet het eveneens.

Bij de eerste opstart staat Nederlands al als taal voorgesteld. Ook het toetsenbord. Daarna mijn gmail-adres en wachtwoord. Een chromebook werkt alleen met een Gmail-account. Dan de sms-code ingeven, want ik gebruik een dubbele beveiliging bij Gmail. Omdat ik een full HD scherm met hoge resolutie heb (full HD1900 bij 1080), moet ik af en toe wel de tekens wat groter weergeven. Dat gaat gewoon met ctrl+. Kleiner maken gaat met ctrl -.

Geen touchscreen. Daarin lijkt het chromebook op een klassiek notebook.

Het scherm van deze 13 inch Acer is vrij mat. Het glimt niet, zoals het scherm van mijn iPad.
systeem
Bij Alternate besteld. Op donderdag om 10:00 afgeleverd. Dat wist ik al 12 uur eerder.

systeem

U ziet dat ik de 4 GB RAM wel nodig heb op het Chromebook.

De overeenkomstige info van mijn W8.1 64 laptop, die ik gebruik voor het maken van portable weggevertjes:
systeem

CCleaner vindt wel dat ik een 64 bits laptop heb:
systeem

Vergelijkbaar met een tablet is de snelheid van opstarten van het chromebook. Het meeste tijd kost nog het intoetsen van het wachtwoord. Daarna zijn de openstaande tabbladen snel hersteld. De gebruiksduur is vergelijkbaar met een tablet: het is nu half zeven s-avonds. Ik heb vandaag veel achter dit scherm gezeten. Er is nog 17% acculading over en ik kan volgens de opgave nog ruim twee uur werken. Het lijkt erop alsof de vermelde 11 uur werktijd klopt.
systeem
Als ik zou willen weten waar ik de lading voor mijn accu voor heb benut, kan ik dat bekijken:
accu
Mail en bloggen kost per url het meeste, gevolgd door bestanden en plaatjes bewerken/bekijken.

Een Chromebook heeft geen extra antivirusvoorziening nodig. Evenmin als de iPad, Apple, Android tablets, Ubuntu en andere Linux machines. Een Chromebook is veiliger dan een Windows machine, maar niet 100% veilig.

In tegenstelling tot de iPad verloopt het updateproces onder water.

Er is maar één hoofdapplicatie: GPU-proces, die eruit ziet als de Chrome browser. Ook als apps worden uitgevoerd, worden die getoond in een Chrome tabblad. Gevolg is dat ik veel meer tabs open heb staan dan in een gewone browser.
systeem

De Chrome browser van het Chromebook neemt automatisch de instellingen van de Chrome browsers op mijn oudere computers over. Dat is niets specifieks voor het Chromebook, maar service van Gmail. Vergelijk het met de manier waarop iPhones en iPads met hetzelfde iCloud-account worden gesynchroniseerd. Ik kan zelf daarin het nodige aanpassen:
systeem

Opslag kan naast de 32 GB lokaal vooral in de cloud van Gdrive. Ik heb de komende twee jaar een aardige gratis wolk:
wolk
Daarna val ik terug op de standaard 15 GB. Of ik moet de credit card trekken.

Ik ben blij dat ik de grootst mogelijke SSD van 32 GB heb gekozen:
systeem
systeem

Op mijn W8.1 64 netbook heb ik een paar dagen geleden wat Chrome apps gezet. Daar staat dan een map met ikonen op de desktop. Op het chromebook staat linksonder het symbool voor de apps map. Dat is te zien als een startknop. Aktieve apps staan rechts daarvan in de taakbalk. Die kunnen met alt-1, alt-2, ..., alt-8 in die volgorde naar voren worden gehaald. Alt-9 toont de meest rechtse aktieve app.

Inmiddels gebeurt het omgekeerde: nieuwe apps van het chromebook verschijnen ook in de "startknop" van de Chrome browser van mijn Windows machines. Daar kan ik ze ook uitvoeren. Dat brengt mij op het idee om tenminste één van mijn voormalige XP netbooks, nu uitgerust met W7 Starter, alle apps te wissen. Met uitzondering van de Chrome browser. Om zo een soort kloon-chromebook bovenop Windows te maken.

Rechtsonder zie ik van rechts naar links mijn logo, een batterij-indicator, wifisymbool en de tijd. Daarnaast een nulletje (?) dat onder andere de plaatselijke temperatuur en "regen" aangeeft. En een instelmogelijkheid om per applicatie aan te vinken of die mij mag storen. Ze staan default allemaal aangevinkt.

Midden in de bovenste rij toetsen staat een toets (switch window of switcher) waarmee ik kan springen tussen dit scherm waarin ik aan het schrijven ben en de andere openstaande werkschermen. Ik zie dat ik de submap Downloads van Documenten vier keer heb openstaan. Dat is een gevolg van het maken van vier screenshots en even zo vaak kiezen voor het openen van de map waar de screenshots zijn geplaatst. In downloads dus.

Ik ben dol op screenshots. Ik maak een screenshot door op shift-switcher te drukken. Een deelscreenshot gaat via shift-ctrl-switcher. De cursor verandert van een | in een +. Zet die in de linkerbovenhoek van het te kopiëren schermdeel. Druk met de wijsvinger van de rechterhand op het touchpad en sleep met de middelvinger van die hand de cursor naar de rechteronderhoek van het schermdeel. Laat los en de screenshot is gemaakt en opgeslagen. Rechtsonder verschijnt een schermpje met de mogelijkheid de opslagmap te openen of de screenshot te kopiëren naar het plakboek.
Maar het kan ook via een add-in van Chrome: Awesome Screenshot. Die is trouwens ook voor Firefox beschikbaar. Maar natuurlijk niet op het chromebook.

Als eerste app heb ik de app toegevoegd om mail off-line te bekijken. Die app lijkt als twee druppels water op de Gmail-app op mijn iPad en op mijn Android Nexus 7 tablet. Wel wordt die - zoals alles op de netbook - weergegeven in een tabblad van de Chrome browser. Ik heb ook Gmail open staan in een ander tabblad. Ook dit is even wennen. Ik heb dus twee Gmail-tabbladen. Eentje is alleen actief als ik on-line ben, in de ander kan ik ook werken als ik off-line ben. In de offline mailapp kan ik zo te zien een onbeperkt aantal Gmail-accounts kwijt. Ik heb er nu negen staan, waarvan één alleen on-line. Want ik wil daarvan een mails op het chromebook hebben staan. Ik kan voor de eerste acht aangeven of ik de mail van de laatste week, de laatste twee weken of de laatste maand wil downloaden.

Met ctrl-alt-t opent zich een terminalvenster. Niet zo krachtig als bij Ubuntu.
terminal

(Screenshots-1)

een1.


(Screenshots-2)

een2.


(Screenshots-Excel)

eenExcel op het Chromebook


(Screenshots-Word)

eenWord op het Chromebook - probeersel


(Screenshots-Word)

Maar ook een Word-document met een wat complexere opbouw en layout is goed op het Chromebook te lezen. Bewerken heb ik (nog) niet onderzocht.

eenWord op het Chromebook - stukje uit een echt rapport


De recensent is niet te spreken over het matte scherm en de trage processor. Ik heb er (nog) geen last van.

Hoe bescherm je een chromebook tegen virussen?


Vanuit het chromebook zet ik de screenshots in een publieke deelmap van mijn DropBox, zodat mijn blog ze daar kan ophalen. Ik moet nog wel even de screenshot editen met een Windows app om privé-zaken onleesbaar te maken. Inmiddels heb ik twee gratis beeldverwerkers gevonden: Pixir Editor en Sumo Paint. Er loopt een proef met Photoshop, maar ik voldoe niet aan de eerste voorwaarde: woonachtig in de USA.
Sumo kent een Blur Tool, om namen van mensen, mailadressen, sleutels en dergelijke onleesbaar te maken.

Zakelijke apps vindt u hier.

Wat ook geinig is: je kan via je chromebook Windows applicaties uitvoeren! Je moet ze dan wel in portable vorm hebben en toegang hebben tot een on-line dienst waar ze je portables kunnen uitvoeren. Ik ken één zo'n dienst, cameyo.com. Zie mijn plaatjes daarvan:

(Cameyo-1)

een1.


(Cameyo-2)

een2.


(Cameyo-3)

een3.


(Cameyo-4)

een4.


(Een app om uw mensen te plannen)

planningHandig als u mensen aan taken moet toewijzen, of taken aan mensen


MIcrosoft Office documenten bewerken in Chrome
Dank zij een tip van dottech kan ik MS Office documenten openen in een tab van Chrome op het chromebook. U moet een add-in, Office Editor, aan Chrome toevoegen. Daarmee kunnen Office documenten in een chromebook worden bewerkt door het document in een tabblad te slepen. Deze truc werkt ook met andere formaten, zoals pdf en wav. Voor de gebruiker lijkt het net of de browser een programma is dat allerlei bestanden kan openen en eventueel bewerken. Een pdf kunt u wel openen, maar niet bewerken. Een xls en doc kunnen wel bewerkt worden. Ook op een Windows computer met de Chrome-browser en deze add-in. Maar een ods-bestand wordt niet geopend. Daar is een ander on-line tool, de odt-odp-ods-viewer, voor nodig. Of weer iets anders, een docs-online-viewer.

Tabellen op een webpagina analyseren
Op How to add spreadsheet functions to website tables kunt u lezen hoe u tabellen kunt analyseren. Sommeren, middelen, minimum en maximum bepalen en cellen en rijen weglaten? Het is allemaal mogelijk met de Totalizer add-in.. Handig. Het werkt ook in een Chrome-browser op de Windows machine.

Windows draaien vanuit de Chromebook als terminal op een Windows machine
In PCM 2015 nr 3 las ik vanavond op de bibliotheek een aantal tips om het chromebook nog beter te gebruiken. Het meeste was bekende stof. Maar ik kende Chrome Remote Desktop nog niet. Gauw op een kladje de belangrijkste zaken genoteerd en bij thuiskomst op de W8.1 64 laptop en op het chromebook deze extensie gezet. Op de Windows machine moet (natuurlijk) wel de Chromebrowser draaien. Tik in de zoekbalk Chrome //extensions en voeg Chrome Remote Desktop toe. Zoek mijn computers, Aan de slag en externe verbindingen inschakelen. Als beveiliging een zescijferige pin kiezen. Ook moet er op de Windows machine nog Chrome Remote Desktop Host worden gezet. Dat wijst zich allemaal vanzelf. Het resultaat mag er zijn:

locatie

Het moge duidelijk zijn dat je dan wel altijd een goede draadloze verbinding moet hebben. Maar die heb ik ook, dankzij mijn nieuwe Microsoft Lumia 535 Windows 8.1 smartphone van €109. Die is natuurlijk niet zo mooi als een iPhone 6, maar de kosten/baten-verhouding is wel veel beter. En een verademing na een jaar Android 2.x.

Na een paar weken
Nu ik het chromebook een aantal weken in bezit en gebruik heb, kom ik erachter dat ik het apparaat vooral voor de volgende zaken gebruik:

  • de blog in de loop van de dag bijwerken;
  • gmail lezen en verzenden: de vele wachtwoorden hoef ik niet te onthouden;
  • on-line boekhoudpakket gebruiken;
  • internet bankieren (USB van ABN-Amro werkt natuurlijk nog niet);
  • browsen in het algemeen, waarbij ik niet iets hoef op te slaan;
  • buitenshuis gebruiken als vervanging van de laptop cq iPad: het past net in mijn dagrugzakje;
  • Youtube bekijken (verrassend goed).

Vaak gebruik ik geen muis, maar als ik wat langer aan het werk ben, dan wil ik nog wel eens de muis aansluiten. Dat werkt toch sneller.

Mijn jongste zoon heeft hem bij zijn laatste bezoek uitgeprobeerd en uitgebreid gebruikt. Zonder één woord uitleg van mij. Hij had zelf snel in de gaten hoe hij als gast aan de slag kon.

gesproken tekst
Met de toevoeging SpeakIt!, text-to-speak engine iSpeech en een Nederlandse vrouwelijke stem kan een Nederlandse tekst bruikbaar worden uitgesproken. Selecteer de tekst, druk beide toetsen in en kies voor "Speak selected text". De beloofde snelkoppeling ctrl-shift-s werkt niet.

Geen TV kijken
Op elke laptop kunnen KPN-klanten via itvonline.nl thuis naar dezelfde zenders kijken als op de gewone TV. Maar uw browser moet wel Silverlight ondersteunen. En helaas doet de Chromebrowser dat niet. En op een Chromebook kan je geen andere browsers installeren. Het wachten is op een app die Firefox uitvoert

(Geen TV kijken)

geen TVKPN gebruikt Silverlight dat Chrome niet meer ondersteunt


de SSD vervangen door een groter exemplaar
Het is niet moeilijk om de SSD te vervangen door een groter exemplaar.
Ik heb het nog niet nodig. Het hierboven behandelde systeem is een ander type dan ik heb. De SSD van mijn Acer CB5-311 is zo te zien niet te vervangen.

Nog een pagina met tips.
Nog meer tips staan ophttp://www.chromestory.com/google-chromebook/.

Windows desktop met TeamViewer benaderen
Chromium kent een TeamViewer-addin, waarmee het mogelijk is het chromebook te gebruiken als een terminal voor een Windows machine. Op mijn nieuwe W10 64 Home desktop heb ik vandaag, 23 januari 2016, TeamViewer gezet. Nu kan ik vanaf mijn chromebook allerlei Windows applicaties uitvoeren. Zo te zien werkt het snel en goed. Natuurlijk heb ik hier thuis een prima breedband WiFi. Daardoor lijkt het net of elk teken dat ik nu in deze blog intik, direct wordt geplaatst. In werkelijkheid worden de toetsaanslagen van het chromebook naar de Windows desktop gestuurd en daar verwerkt. Dan verschijnt daar het ingetikte teken op het scherm en dat wordt weer teruggestuurd naar het chromebook.
Mits er een goede internetverbinding is, kan men zo complexe Windows programma's virtueel op het chromebook uitvoeren.

Handige extensies
a) cookies.txt: daarmee kunt u zien welke cookies de bezochte pagina op uw chromebook zet.
b) LongURL Extension: zet een verkorte url om in een lange. Vooral handig bij YouTube. Die werkt met nietszeggende verkorte url's. De langere url's zeggen vaak meer. Maar helaas: het werkt niet.
c) Sticky Notes: op de chromebook net zo iets als onder W10.
d) TunnelBear VPN.

mail naar gergn apenstaart weggevertje punt com

Wordt vervolgd.


Krijg bericht als er hier
wat is veranderd
gratis
verzorgd door
ChangeDetection