*** in bewerking ***
Laatste versie: 6 april 2019, 09:00 uur.

Veel van de weggevertjes zijn eendagsvlinders. We willen ze één keer uitproberen, maar 95% kan daarna weg. In de goede oude DOS-tijd was dat geen probleem. Als je de programmamap van een applicatie weggooit, is die logisch helemaal weg. Je hebt hooguit last van wat versnippering van je harde schijf. Want "logisch weg" betekent dat je besturingssysteem het niet meer kan vinden. Het is echter nog niet "fysiek weg". Alle bytes staan nog op de harde schijf, maar de wegwijzers erna naar toe zijn gewist. Je kan dat vergelijken met een heel grote bibliotheek. Als je daar een boek in de catalogus schrapt, is dat onvindbaar voor de gebruikers. In huis-tuin-en-keukentaal is het boek weg. Je moet wachten op een promovendus die de moeite neemt de archieven door te spitten.

Met de komst van Windows is er wat veranderd. Die heeft naast de hardmatige catalogus op de schijf ook een logische catalogus in de vorm van het register. En virtuele werkruimte in de vorm van %Appdata%. U voelt hem aankomen: bij het verwijderen van een Windows-programma blijven er vrijwel altijd resten achter in het register en/of in %AppData%. Dat kunt u het de-installatieprogramma niet kwalijk nemen. Want tijdens het gebruik van het programma wordt driftig geschreven in het register en/of %AppData%. Dat kan het de-installatieprogramma niet weten. Dat heeft alleen weet van wat er gebeurde tijdens de installatie, niet wat er tijdens het gebruik gebeurde.

Hoe bereik je dan toch dat je machine schoon blijft? Door niet zoveel programma's te installeren en te gebruiken. Maar je wilt toch 365 dagen per jaar een weggevertje installeren? Wat dan? Simpel: installeer niet echt, maar virtueel. Ik doe dat dubbel. Ik test de weggevertjes niet op de echte PC, maar op een virtuele PC, die draait onder het gratis VirtualBox van Oracle. Die virtuele PC gedraagt zich naar de applicatie en de randapparatuur naar een echte PC. En op die virtuele PC gebruik ik het gratis programma TimeFreeze van ToolWiz. Bij het opstarten staat de virtuele PC in Frozen Mode, hetgeen inhoudt dat veranderingen zoals een installatie van een weggevertje niet in de virtuele PC zelf worden aangebracht, maar in een virtuele zandbak. Als ik de virtuele PC opstart, wordt de zandbak opgeruimd ("het zand wordt weer gladgestreken") en dus is de virtuele PC weer in dezelfde toestand als vóór de installatie en het uitproberen van het weggevertje.

Waarom dubbele virtualisatie? Waarom niet TimeFreeze draaien op de echte PC? Dat zou ook kunnen, maar dat is onhandig. Want op de echte PC draait een virusscanner. En tussendoor draai ik ook wel updates. Die zouden dan allemaal weg zijn bij een herstart. Dus zou ik een paar keer per dag moeten omschakelen van Frozen Mode naar de Normal Mode. In die modus is de zandbak uitgeschakeld en wordt de update van het anti-virus programma bewaard. Maar ik zou ook een paar keer per dag moeten herstarten. Het opstarten van mijn kale virtuele XP zonder virusscanner duurt ruim tien seconden, terwijl het opstarten van de echte PC vele minuten kan uren. Door een virtuele en een echte PC tegelijk te gebruiken, heb ik tegelijkertijd een virtuele testmachine en een echte productiemachine. Ik kan tegelijkertijd mijn mail behandelen, mijn administratie bijhouden, aan een rapport of brief werken, mijn blog schrijven en een weggevertje testen. In dezelfde tijd, op dezelfde hardware (hoewel ...) speel ik met het weggevertje.

Even dat hoewel ... toelichten. VirtualBox, het programma dat mijn virtuele PC's (ja, ik heb er een aantal!) beheert, geeft mij de mogelijkheid elke virtuele PC een eigen stuk van het RAM als werkgeheugen te geven en een deel van het RAM voor het videogeheugen van het beeldscherm. Als de moeder-PC meerdere processoren heeft, kan ik virtuele PC's één of meer eigen processoren geven. Ze delen natuurlijk allemaal dezelfde muis, hetzelfde toetsenbord en hetzelfde beeldscherm. Verder kan ik zoveel mappen van de echte PC als virtuele externe schijven toekennen aan mijn virtuele PC's. Meestal zijn dat er drie: de downloadmap, de DropBox-deelmap met bewaarde weggevertjes in verschillende vormen en de uitwisselmap. Een virtuele XP krijgt meestal 512 MB of 1 GB RAM. Voor het videogeheugen is 24 MB genoeg. In totaal heb ik 8 GB RAM.

Ik test weggevertjes ook wel onder SandBoxIE op de echte PC. Vroeger veel meer dan tegenwoordig, vanwege de Themidawrapper die Giveawayoftheday sinds juli 2012 gebruikt. Maar het scannen voor en na de installatie bij het maken van een Cameyo portable maken onder SandboxIE kost heel veel tijd. Want op de echte PC staat nu eenmaal erg veel software en het register is erg omvangrijk. Op de virtuele XP is dat een kwestie van tien tot vijftien seconden. Praktisch gesproken is het ondoenlijk een Cameyo portable op een echte PC te maken. Op een virtuele PC kost het niet veel tijd. Er is nog een reden om op de virtuele PC zo weinig mogelijk programma's te zetten. Soms zet het installatieprogramma geen dll neer, als die al aanwezig is. Dan komt die dll niet in de Cameyo, want die neemt alleen de verschillen vóór en na installatie op. Dat kan betekenen dat de Cameyo niet goed draait op andere PC's waar die dll ontbreekt.

Virtuele XP's hebben maar weinig schijfruimte nodig. Een kale XP heeft voldoende aan iets van 4 GB. VirtualBox laat die bestanden groeien als het nodig is. Een virtuele W7 is wel omvangrijker. Maar toch minder dan 10 GB.

Soms laat ik Cameyo's on-line maken door de firma Cameyo zelf. Maar dan moet het installatieprogramma kleiner zijn dan 25 MB en mag er bij de installatie geen input van de gebruiker (taal, installatiemap, licentiecode ,...) worden gevraagd. Er is maar zelden aan al deze voorwaarden voldaan. Zelf maken is het enige dat rest.

Mijn W7 64 HP92 laptop heeft helaas de geest gegeven. Ik behielp me een week met een Acer 32 uit 2006. Die heeft maar 3 GB RAM. Vroeger Vista Home premium, nu W7 Starter. De virtuele XP had 1 GB RAM, maar dan blijft er te weinig over voor de echte W7 Starter laptop. Ik heb het geheugen van de virtuele XP daarom teruggebracht tot 256MB. Maar dan vindt Windows dat er teveel aan de (virtuele, maar dat weten ze niet) machine is gewijzigd. Ik moet de XP opnieuw activeren. Dat lukt via internet, maar bij de herstart is de activatie weer weg. Na even nadenken vind ik de oplossing: TimeFreeze werkt zo goed dat ook de activatie in eerste instantie wordt afgevangen. Na de heractivatie moet ik dus TimeFreeze in de normal mode zette,. Dan lukt het wel. Inmiddels gebruik ik geen TimeFreeze meer op de virtuele machines, maar snapshots. Dat werkt makkelijker, sneller en kost geen schijfruimte van de virtuele machine, maar van de echte.

Na een week heb ik een kleine Acer Aspire V5 W8 64 netbook gekocht. Die heeft 6 GB RAM en een HD van 500 GB. De cpu is een quad core AMD. Een beetje traag en de virtuele XP kan alleen Core 0 gebruiken. Door permanent draaiende W8.1 programma's met ProLasso toegang tot Core 0 te verbieden, is de snelheid van de virtuele XP aanvaardbaar. Wel heb ik Chrome en wat andere overbodige software eraf gehaald. Op dat netbook heeft een tijdje W10 gestaan, maar dat liep niet lekker. Daarom staat er weer W8.1 op. Ik gebruik het vooral als reisbook.

Screenprints maak ik met Fastone Capture 8.4, een betaalde veraie. Onder andere omdat ik die zo klein mogelijk kan opslaan (horizontaal 570 pixels) en met zo weinig mogelijk kleuren. Daarbij wordt er vooral veel ruimte bespaard als het aantal kleuren wordt beperkt. Verkleinen tot 570 pixels heeft als nadeel dat het plaatje bij vergroten naar de oorspronkelijke grootte onscherp wordt. Op een screenprint volstaan bijna altijd 256 kleuren. En soms zie ik zelfs met 16 kleuren geen verschil. Zo kan ik de png's vaak reduceren tot 50 kB. En verder kan ik met Fastone Capture een plaatje een kop- of voetregel geven.

Als er minder dan 256 kleuren nodig zijn, is het verstandig de png niet in 24 bitformaat op te slaan, maar met 256 kleuren = 8 bits. Dat scheelt een slok op een borrel. U moet wel het plaatje vergroten of in een nieuw tabblad openen, als u wilt zien dat het plaatje van 146 kB teruggaat naar 24,6 kB door het opslagformaat te wijzigen:

Fastone


Fastone_twee


OT: gistermiddag heb ik weer de Vista-HD in de oude Acer Aspire 5520 gezet. Want W7 Starter liep er toch niet zo vlot op als ik wilde. Een trouwe 64 bitter met 3 GB RAM uit 2008. Maar diens Athlon X2 dual core is toch te traag voor een snelle virtuele XP. Daarom is hij gistermiddag afgelost door een kleine 11,6 inch Acer Aspire V5-122P met 6 GB RAM/500 GB HD. Tweakersnet niet ontevreden. Er zit een AMD A6 quad core in voor "Elite Mobility". De Consumentenbond vindt hem langzaam.Gisteren kreeg die circa 85 updates voor de kiezen. Daarna mocht hij de nacht in om zich voor te bereiden op de update naar W8.1.Nu loopt de installatie daarvan en schrijf ik dit nog op de oude Acer. De nieuwe is niet zo licht (1,2 kg) , maar voldoende klein op mee op reis te mogen. In het donker bruikbaar vanwege de uitschakelbare LED toetsverlichting. De virtuele XP draait prima. Ik vond wel vreemd dat er geen tweede partitie aanwezig was. W8 heeft gelukkig voldoende aan boord om dat vlot op te lossen. Het aanraakscherm heeft een schermtoetsenbord dat erg lijkt op dat van de iPad. Maar in plaats van Griekse letters kan ik nu ondertekenen met de meest vreemde emoticons. Dat virtuele toetsenbord kunt u trouwens op elke W8.1 zetten. Ook zonder aanraakscherm 😎. Helaas komt het niet over.

Tot nu toe ben ik best tevreden met deze aankoop van nog geen €450 bij mijn huisleverancier. Al wilde die sinds dinsdagmiddag niet meer internetten. Van alles geprobeerd. Ten slotte vanmiddag naar de leverancier geweest. En daar kwamen ze erachter dat de gratis versie van Zone Alarm de kwade pier was. Nadat die gewist was, ging het weer.

Vanmorgen kon ik voor het eerst in maanden weer eens aandacht geven aan de oudste gebruikte desktop in huis. Van origine Vista, nu W8.1 (inmiddels W10 32 Pro).

De W8.1 machines krijgen wel een klassiek menu.

Re #21, You write: “I do have a Windows 8.1 laptop”.

That means you are entitled to a completely free virtual XP Pro with SP 3. Just google a bit to get the file from

http://www.microsoft.com/en-US/download/details.aspx?id=8002

and download WindowsXPMode_en-us.exe
it is 469.8 MB

It runs fine under VirtualBox on my 8.1 Home laptop. I use it daily to test the giveaway of the day.

W95_VirtualBox


OS-en_VirtualBox


Eind april 2015 heb ik een oude Vista 32 laptop, een Acer Aspire 5520, nieuw leven ingeblazen. Er zit nu een 620 GB harde schijf in, 4 GB RAM en het OS is Windows 7 Professional 64, Engelstalig, vanaf een schone iso van Microsoft zelf. Dat loopt toch lekkerder dan Windows Starter 32. Met MicrosoftFixit50558.msi heb ik een toetsenbordaansturing zoals een laptop hier in Nederland gekocht. Met makkelijke é en andere accenttoetsen. En het €-teken via Ctrl-rechts en het cijfer 5.

Eind mei 2015 heb ik de DVD-speler uit deze laptop gehaald, de HD vervangen door een SSD van 240 GB en de oude HD in een caddy (houder) gezet die nu op de plaats van de DVD-speler zit. De DVD-speler dient nu als externe speler.

In juni 2015 heb ik de defecte DVD-speler uit een Sony laptop van eind 2006 gehaald. En de 500 GB HD die vroeger in de HP laptop van mijn vrouw zat, zit nu in de caddy. Op de oude HD staat Ubuntu 14.04 LTS. Daarmee is de Sony nu een dual boot: Ubuntu of Windows 7 Starter die op de originele 80 GB schijf staat. De Sony is nauwelijks te demonteren. Ik zal het toetsenbord moeten verwijderen om de HD te vervangen. Daar heb ik geen trek in. Ik betwijfel of het verstandig is in die Sony een nieuwe SSD te zetten. Wel zal ik Windows 7 Starter opwaarderen naar Windows 10 Home.
Medio juli 2015 heb ik van de Sony een dual boot gemaakt. Naast Windows 7 staat er nu elementary OS op, gebaseerd op Ubuntu 14.04 LTS. Het scherm van elementary ziet er veel rustiger uit dan dat van Ubuntu). Inmiddels is deze Sony laptop gesneuveld ...

In de eerste week van juli 2015 ben ik begonnen de Dell Dimension 4600 van mijn overleden vader nieuw leven in te blazen. Die had ruim tien jaar ongebruikt op de kamer van de oudste zoon gestaan. Het batterijtje was leeg, dus bij het opstarten moest ik F1 indrukken om door te gaan. En de klok moest ik steeds bijstellen. Maar de batterij van de nog oudere Dell met Millennium bleek nog goed. Die laatste computer had maar 128 MB RAM. Daarom heb ik er na het verwijderen van de twee harde schijven, het RAM, de batterij , CD-brander, DVD-speler, disketteeenheid en voeding afscheid van genomen. Eerst gepoogd W7 Professional op de XP-Dell op te zetten. Maar na het installeren van 192 updates - kostte anderhalve dag - bleek dat de videokaart niet goed ondersteund werd. Toen een Engelstalige XP Professional SP1 van HP - voor €25 op de HCC-dagen gekocht erop. Maar die kon de USB WiFi-adapter niet installeren. Dus terug naar XP Home SP3 van een Medion notebook die zelf nu Windows 7 Professional draait. Als dat goed gaat, kan ik hem als dedicated desktop voor weggevertjes gebruiken. Want mogelijk heeft Giveawayoftheday op 6-7-2015 iets aan de wrapper veranderd, waardoor die niet meer kan worden uitgepakt op een virtuele XP. Of is het toeval dat zowel Ootje als ik het weggevertje op onze virtuele XP's niet konden uitpakken? Die Dell heeft maar 512 MB RAM, tweemaal 256 MB. Er kan maximaal 4 GB In. XP 32 bit kan maar iets meer dan 3 GB gebruiken. Geheugenchips kunnen het beste gepaard worden gebruikt. Er zijn nog steeds 1 GB chips te koop voor €64 per stuk. Dus uitbreiden tot 2,5 GB gaat mij €128 kosten. Weliswaar maar 10% van wat mijn vader in 2003 voor de Dell betaalde, maar kijkend naar de marktwaarde anno 2015 (nul euro) is dat niet verstandig. Zelfs niet als ik die investering als zzp-er doe. Op zich durf ik XP nog steeds te gebruiken, met Time Freeze van Toolwiz en de nog PoS beveiligingsupdates tot 1 april 2019. Tot zolang levert Microsoft beveilingsaanpassingen voor kassa's die onder XP draaien.

Avast! instellen
Ik had er vaak last van dat mijn gratis virusscanner Avast! mijn zelf-gemaakte Cameyo portables als onveilig aanmerkte en weigerde uit te voeren. Pas begin juli 2015 zag ik in het menu van Avast! bij instellingen/uitsluitingen/bestandspaden dat ik mappen kan uitsluiten. De Cameyo's test ik vaak door de zip op het bureaublad uit te pakken. Nadat ik het bureaublad en de VOS-map heb uitgesloten van scanning door Avast! heb ik geen last meer van dit overijverig en vooral misplaatst scannen van schone weggevertjes. Ik kan ze natuurlijk altijd handmatig scannen. En als ik verstandig ben, doe ik dat.
Ook SoftMaker 2016 ziet Avast! als verdacht. Ik niet.
Tegenwoordig maak ik gebruik van Windows Defender.

avast

Een afzonderlijk W10 32 Home netboek
Op 24 oktober 2015 heb ik bij Bart Smit voor €200 een Medion Akoya S2217 (MD 99471) als weggevertjes-installer en algemene testmachine gekocht. En om van zelf-gekochte software W10 portables te maken. Klein: 11,6 inch scherm. Kant-en-klaar: W10 32 Home voorgeïnstalleerd. 2 GB RAM is voldoende om weggevertjes te maken, mits ik afzie van VirtualBox. De processor is zuinig: een 64 bits Quad Core Intel Atom Z37735F. Dankzij die energiezuinige processor die op slechts 1,33 MHz draait, kan ik vele uren op een acculading werken. Het flash geheugen is maar 32 GB groot. Na reservering van 5 GB voor Time Freeze is er na het verwijderen van overbodige software, zoals een proefversie van MS Office en een commerciële virusscanner nauwelijks 7,7 GB vrij. Dat is erg krap bij grote weggevertjes: naast de download heb ik een uitgepakte versie, een install_and_activate, een zip ervan, een volledige installatie, een originele Cameyo en een bewerkte Cameyo en de zip ervan gelijktijdig op de SSD staan. Daarom een geheugenchip van 64 GB uit de weinig gebruikte Windows tablet gehaald en erin gestoken. Daar komen de download, de uitgepakte versie, de install_and_activate, de zip ervan, de bewerkte Cameyo en de zip ervan op de D-schijf staan. Nu heb ik voldoende werk- en opslagruimte. Geen lokale DropBox: ik upload handmatig.

Dit machientje bevalt tot nu toe prima. Het is naast weggevertjes maken ook bruikbaar voor webmail. Dus ook inzetbaar voor werken buiten de deur en op vakantie.

Wel weigert het startscherm dienst na het klooien met verwijderen van overbodige software. Ik werk daarom in de W7-mode met een karig Win-X menu en snelkoppelingen op het bureaublad: heel ouderwets dus. Ik heb me aangemeld voor het Insider programma van Microsoft, dus gaat dit machientje mij informeren over wat ik later op mijn productiemachines kan verwachten. NB in mei 2017 heb ik er de gratis versie van Rollback RX opgezet. Want de gekochte Pro bevalt prima op de desktop. Helaas geen succes: het ding wilde niet meer opstarten. De schuld van UEFI? Systeemherstel deed het niet. Met een USB-installatiestick W10 weer schoon hersteld.

Na vijf jaar een nieuwe desktop besteld
In 2010 kocht ik een goedkope desktop met Windows 7 64 (nu met W10 64 Pro, 8 GB RAM en 2 TB HD), naast een ex-Vista 32-desktop uit februari 2008 (nu met 4 GB RAM en 2 TB HD, maar Windows 10 gebruikt slechts ruim 3 GB). Die laatste gaf veel kuren de laatste tijd. Leek dood. Als ik de kast opende en de geheugenstrips eruit haalde en weer terugzette, deed die het weer. Maar na elke keer uitzetten moest ik het recept herhalen. Dat ging vervelen. Daarom de beide 2 GB-geheugenchips in twee netbooks geplaatst en de harde schijf eruit gehaald. Op oudejaarsdag 2015 een nieuwe W10 Home desktop besteld. Met het oog op het gebruik van virtuele machines 16 GB RAM gekozen. Een 240 GB SSD. met ruimte om drie oude HD's te plaatsen. Een goede grafische kaart en een stillere koeling. Al met al bijna even duur als die twee eerdere samen. Levertijd tien werkdagen. Gezien de rekenkracht komt op die machine PDF Transformer Plus om mijn vele scans van oude rekeningen en bankoverschrijvingen doorzoekbaar en kleiner te maken. De vliering is weer wat leger. Er stonden veel plastic tassen met rekeningen, dagafschriften en rapporten etc van vele, vele jaren. De meeste zijn inmiddels versnipperd, de rest is/wordt ingescand en staat/komt in de cloud. In de tussentijd staat er nu een oude laptop op dat bureau.
Begin mei 2017 heb ik er een goedkope Rollback RX Pro opgezet. Ik betaalde via BitsDuJour iets meer dan $30 excl BTW. Daarmee kan ik na het spelen met een weggevertje weer schoon herstarten. Er zijn namelijk wel eens weggevertjes die het vertikken op een virtuele machine, in de zandbak of de Cameyo/klassieke portable niet pruimen. Dan is dit het overgebleven alternatief. Als ik de snapshotoptie van Rollback RX Pro gebruik en die snapshot permanent maak, heb ik het weggevertje permanent beschikbaar zolang de desktop leeft.

TeamViewer ook bruikbaar voor virtuele machines
De nieuwe desktop is veel sneller dan mijn laptop. En er zitten inmiddels drie harde schijven in. Er kan er nog ééntje bij. Ook is er 16 GB RAM beschikbaar. Daarom is het handiger om portables te maken op de desktop dan op de laptop. Maar de desktop staat op de eerste verdieping en ik werk liever in de woonkamer op de laptop. Dan kan. Ik heb op de virtuele machines en op de laptop het gratis TeamViewer gezet. Als ik vanaf de desktop via TeamViewer mijn virtuele XP benader, dan zie ik dit:
nm_tv

De andere optie, op de virtuele XP de draagmoeder met W10 draaien, geeft een onverwacht effect:
W10_tv

Virtuele XP 64
Op 10 mei 2016 een virtuele XP 64 aangemaakt. Want steeds vaker komt het voor dat er 64 bits weggevertjes worden weggegeven. En W7 en W10 draaien virtueel veel trager dan XP. De XP Pro 64 is lekker snel. maar helaas steeds minder bruikbaar.

Virtuele W10 32 en 64 Pro
Indertijd heb ik een virtuele W7 opgewaardeerd naar W10. Maar de licentie kwam niet goed over. Daarom in april 2017 on-line voor minder dan $30 een licentie voor W10 Pro gekocht. Die mag ik op drie machines gebruiken. Ten eerste heb ik de desktop opgewaardeerd van Home naar Pro. Dan kan ik ook via Windows een virtuele machine aanmaken. En ik kon de virtuele W7 32 opwaarderen naar een geregistreerde virtuele W10 32 Pro. Het komt namelijk wel eens voor dat een weggevertje alleen onder Windows draait. De derde activatie heb ik benut voor een virtuele W10 64 Pro 1703. Die is dus helemaal bij. Op de echte desktop lukte de upgrade naar 1703 nog niet. Na een herinstallatie van W10 wel.tot 1803 en doet 1809 het niet.

Virtuele Windows Server 2019 Essentials
Eind maart 2019 heb ik op de productiedesktop een virtuele Windows Server 2019 Essentials aangemaakt. Dit OS is niet bedoeld voor gewone laptops of desktops, maar als server voor het MKB. Niet alle applicaties werken er op, maar ik ben nog geen uitzonderingen tegen gekomen. Het draait vlot, want veel zaken van W10 zitten er niet op. Voor het eerst heb ik de map met portables van de desktop met een virtuele machine gedeeld. Bij een test van de Cameyo's van Treepad viel me op dat Deze applicatie bij de eerste opstart nog niet geactiveerd was. Dat was het enige.
Via een truc kan ik de proeftijd van 180 dagen vier maal verlengen, zodat ik in totaal dit OS 800 dagen zonder activatie kan gebruiken. De licentie kost normaliter vele honderden euro's. Dat heb ik er natuurlijk niet voor over. Met wat zoeken vond ik er eentje voor $10. Dus dat zal ik wel eens aanschaffen. Het enige nadeel van het werken met een niet-geactiveerde Windows is dat ik geen pin kan invoeren en het wachtwoord moet aan meer eisen voldoen dan W10. Maar omdat ik meestal met snapshots werk, start de virtuele machine op zonder de vraag naar mijn wachtwoord.

mail naar gergn apenstaart weggevertje punt com


*** wordt vervolgd ***

Terug naar het begin.


Krijg bericht als er hier
wat is veranderd
gratis
verzorgd door
ChangeDetection