Mogelijk gebruikt u net als ik een aantal goede freeware. Zo gebruik ik de browsers Chrome, Firefox en Opera. Als beveiliging Malwarebytes en op sommige machines of AVG of Avast!. Als mail programma Thunderbird. Voor opslag in de cloud DropBox, Google Drive en OneDrive. Muziek - vooral eigen opnamen - bewerk ik met Audacity. Teksten bewerk ik met Notepad++ en LibreOffice, Vaak Java, .NET, Aim en Silverlight. Voor compressie/encryptie 7-Zip. Voor foto's IrfanView. Als utilities TeamViewer en Classic Start. En op een enkele computer Google Earth.

Al deze programma's hebben iets gemeenschappelijks: ze produceren regelmatig updates, meestal veiligheidsupdates om ontdekte gaten te dichten. Die updates dan niet installeren is vragen om moeilijkheden. Maar soms moet je zelf zoeken naar updates en soms moet je opletten voor meegeleverde crapware. Dat is software die de downloadsite aan de freeware toevoegt om zo hun kosten te kunnen betalen.

voorbeeld

Sinds iklogo

heb ontdekt, is het updaten een stuk makkelijker geworden. Op elke Windows computer heb ik de site van [Ninite|https://ninite.com/] bezocht en daar aangevinkt welke programma's ik op die machine gebruik of zou willen gebruiken. Dan genereer ik daar een installatiebestand van rond de 400 kB, haal het op en dubbel-klik erop. Dan worden de gekozen programma's zonder crapware automatisch geïnstalleerd of bijgewerkt. De Ninite-installer controleert vooraf of ik soms een nieuwere versie heb dan zij kunnen leveren (DropBox bijvoorbeeld) dan wel of het niet nodig is op die PC (Windows 10 bevat al OneDrive).


Het levert een nieuwe versie van LibreOffice eerder dan LibreOffice zelf.

Eens in de zoveel tijd klik ik op het Ninite-bestand om te updaten.

Van harte aanbevolen. Met één kanttekening: als u uw software liever op een andere schijf dan C: zet, moet u uw favorieten de eerste keer zelf op de juiste schijf en map installeren. Want Ninite installeert ogevraagd op de C-schijf, maar zet updates op de goede plek neer, ter vervanging van de oude versies. Ninite werkt aan een tool om applicaties fysiek naar een andere locatie te verplaatsen, terwijl ze logisch op hun plaats blijven:
AppMover
Maar vooral Microsoft producten laten zich (nog?) niet verhuizen met dit tool:
mislukt

Laatst bewerkt op 6-11-2017 om 23:10 uur.

Terug naar het begin.