Inleiding

Sandboxie heb ik eind 2011 aangeschaft voor minder dan €30. Daarmee heb ik het recht te installeren op elk van mijn computers - ook de virtuele - en ik krijg levenslang gratis updates. Sindsdien is er wat veranderd. Maar het is nog steeds betaalbaar: voor de thuisgebruiker $35 levenslang op één computer, $50 voor drie computers en $75 voor vijf computers.

Voor uitleg en toelichting verwijs ik naar de website van de maker, vooral voor How It Works:

hoe werkt het

Het plaatje geeft de essentie aan: Sandboxie maakt een map aan waar ALLE veranderingen in worden aangebracht. Te wijzigen bestanden worden daarin gekopieerd en daar aangepast. De originelen blijven onveranderd. Dat geldt ook voor registersleutels, systeembestanden en %AppData%-gegevens. Als een programma iets buiten de zandbak wil gebruiken moet dat expliciet zijn toegestaan.
Als u bijvoorbeeld uw mail in Sandboxie leest en een verdachte bijlage aanklikt waardoor uw computer met ransomware wordt besmet, komt die besmetting niet verder dan de kopieën van bestanden in de zandbak.
virus Als u na afloop de zandbak wist, is uw computer echt weer helemaal terug in de oude staat. Als u de browser in de DefaultBox zandbak gebruikt en na afloop die leegt, zijn alle sporen van uw internetten weg. NB de zandbak wordt alleen geleegd, de sporen worden niet overschreven. Een deskundige zal dus nog wel sporen kunnen vinden. Zie Secure Delete Sandbox:

%SystemRoot%\System32\eraserl.exe -folder "%SANDBOX%" -subfolders -method DoD_E -resultsonerror -queue

Zie SandboxHierarchy voor een uitleg over de manier waarop de mappen, %AppData% en register van Sandboxie in elkaar zitten.

Als u Sandboxie vaker gebruikt, zult u ongetwijfeld de foutmeldingen willen bestuderen. Die vind ik zelf erg kort door de bocht omschreven.

Met Portable Sandbox kunt u alle zandbakken op een externe USB-schijf zetten en dan ze op verschillende computers benaderen. Dat is handig als u Sandboxie wilt gebruiken om uw standaardprogramma's samen op één externe USB-schijf wilt zetten. Uw computers kunnen dan toe met een kleinere harde schijf waar alleen Windows en systeemgebonden programma's op staan. Uw applicaties staan op de externe schijf. En de met die applicaties bewerkte data ook. Maar dit werkt alleen bij programma's waarbij de activatie niet systeem- of hardwaregebonden is. Dat is bij de meeste weggevertjes het geval. Maar af en toe zie ik weggevertjes waarvan de Cameyo of Sandboxie-versie op een andere computer een trial blijkt te zijn. En als je daar te laat achter komt, lukt het regulier activeren niet meer.

Een gemeenschappelijke Sandboxie voor weggevertjes

Af en toe is er een weggevertje dat de moeite waard is voor het grijpen te hebben. Ik zie dan binnen Sandboxie de volgende mogelijkheden:

 1. per nuttig weggevertje een zandbak. Dat minimaliseert de onderlinge beïnvloeding, maar kan leiden tot een onoverzichtelijke lange rij van zandbakken. Want Er is (nog?) geen mogelijkheid tot subdirectories, een boomstructuur van zandbakken.
 2. per soort een eigen zandbak. Dus eentje voor video, een ander voor audio, een derde voor pdf's bewerken etc. Af en toe zal er wat opgeruimd moeten worden. Werkt uninstall ook goed in een zandbak? Uitzoeken! -> Lijkt wel zo te zijn.
 3. per fabrikant een eigen zandbak. Dus alle weggevertjes van Ashampoo bij elkaar. Er is ten minste één leverancier waarbij het installeren van een weggevertje ertoe leidt dat zijn eerdere weggevertjes spontaan in trials veranderen. Dus die kunnen juist niet in één zandbak staan.
 4. per periode een zandbak. Per kwartaal lijkt me wel wat. Doe ik nu ook met de screenshots. En het onderhoud is eenvoudig te plannen, want na een paar jaar zijn toch alle nuttige programma's vast nogmaals weggegeven. Dus kunnen oudere kwartaalzandbakken worden gezipt, op een backupmedium gezet en de zandbakken zelf geleegd en verwijderd worden. Op het bureaublad een map mat de naam Weggevertjes oid en daarin per kwartaalzandbak een map met dezelfde naam. Die naam bevat snelkoppelingen naar de interessante weggevertjes van dat kwartaal. Zo zijn ze vlot te gebruiken. Eventueel twee snelkoppelingen per weggevertje. Eentje met de datum vooraan, de tweede met de datum achteraan. Sorteren, dan zijn ze snel te vinden. Hetzij op datum, hetzij op naam.

Hieronder beperk ik me tot het uitleggen hoe ik het gebruik voor het testen van weggevertjes op de productiedesktop. Daarnaast heb ik het op mijn virtuele computers staan.

Gebruik van de gratis versie

Als u Sandboxie installeert, beschikt u 30 dagen over alle functionaliteiten. Daarna valt u terug. Hier kunt u lezen wat het verschil is. Eerlijk gezegd ben ik het vergeten. Ik meende dat u bij de gratis versie maar één zandbak kon hebben, maar het ligt subtieler. U kunt dus gewoon beginnen het de gratis versie en als u iets mist, dan alsnog geld uitgeven. Bijvoorbeeld als u MS Office 2016 in een zandbak wilt draaien. Want "Microsoft Office 2013/2016/365 ClickToRun is now supported for paid users." NB "We don't recommend installing Office directly into a Sandbox. Especially newer versions such as 2013 and up. The integration it uses with Windows and online services may cause serious problems." Ik heb dat wel gedaan en merkte dat ik daarna de gewone Office weer moest activeren. Want mijn licentie mag ik maar op één PC gebruiken.

Overeenkomsten en verschillen tussen Cameyo en Sandboxie

 • Cameyo is gratis, Sandboxie kent een gratis en een betaalde versie
 • Cameyo gebruikt u op een schone testmachine om een portable te maken, die u daarna op een andere computer gebruikt. Sandboxie gebruikt u op uw productiemachine (al kunt u zandbakken op een andere machine draaien)
 • Cameyo niet bedoeld om u beschermen tegen de boze buitenwereld, Sandboxie wel
 • Cameyo portables kunt u zonder Cameyo software gebruiken. Sandboxie moet u eerst zelf op uw computer installeren, voordat u een elders gemaakte zandbak kan gebruiken.
 • Het register van Sandboxie kan je direct bewerken (mits er een programma draait). Het register van een Cameyo moet je vanuit de Cameyo editor xporteren, met een teksteditor bewerken , weer importeren en tenslotte de bewerkte Cameyo weer opslaan.

Mijn stappenplan voor het maken van een zandbak-versie van het weggevertje op de productiemachine

 1. Zorg voor een voorbeeldzandbak met alle extra instellingen die u nodig vindt
 2. Maak een nieuwe zandbak aan met een naam beginnend met de datum (jjjjmmdd) gevolgd door de naam zonder spaties en versienummer. Vandaag 20170330TopAnyVideoConverter.
 3. Geef aan dat de nieuwe zandbak de instellingen van de voorbeeldzandbak overneemt
 4. Installeer in die zandbak het weggevertje
 5. Start het weggevertje in de zandbak op en activeer het zonodig
 6. Kopieer de readme en eventueel andere bestanden naar de map schijfletter:\Sandbox\gebruikersnaam\jjjjmmddNaamvanhetweggevertje\drive\C (in mjn geval vandaag G:\Sandbox\gergn\20170330TopAnyVideoConverter\drive\C)
 7. Verwijder desgewenst testresultaten die binnen de zandbak zijn opgeslagen, maar niet bewaard hoeven te worden
 8. Sluit alle draaiende programma's in de zandbak
 9. Sluit alle openstaande vensters van de zandbak
 10. Ga een stapje hoger naar schijfletter:\Sandbox\gebruikersnaam\ (in mijn geval G:\Sandbox\gergn\)
 11. Maak een zip van de zandbak van het weggevertje. ik gebruik daarvoor het gratis 7z en versleutel ook de bestandsnamen. Ik voeg wat extra info aan de naam toe, zodat ik achteraf kan zien op welke PC ik het heb gemaakt, etc. Vandaag heet de zip 20170330TopAnyVideoConverter_gaod_W10_64_merk-desktop_Sandboxie.7z
 12. Sla de zip op. Bij mij in de deelmap App/SandboxIE van mijn DropBox. Daar zet Cameyo ook der on-line gemaakte portables in.
 13. Maak de zandbak leeg als u hem niet permanent nodig heeft en verwijder hem via het menu van Sandboxie.

Hergebruik van een zandbak-weggevertje op een later moment

 1. Pak de betreffende zip uit naar de werkmap. Op mijn bureaumap staat een link, maar de werkmap staat niet op de SSD maar op één van de harde schijven. NB Je kan nu in die werkmap naar (in mijn geval) G:\Sandbox\gergn\20170330TopAnyVideoConverter\drive\C\Program Files (x86)\Top Studio\Top Any Video Converter gaan en daar door dubbelklikken op de juiste .exe nagaan of het weggevertje semi-portable kan worden gebruikt. Vandaag is dat zo. Maar het is nog niet geactiveerd, want de activatie staat niet in het register van de desktop, maar in het register van Sandboxie.
 2. Kopieer met Ctrl-C de naam van de uitgepakte zandbak
 3. Maak een nieuwe zandbak aan via het menu van Sandboxie en geef die via Ctrl-V de juiste naam en kies de juiste zandbak om te instellingen over te nemen
 4. Ga via het menu van Sandboxie naar Explore Content van die nieuwe zandbak. Omdat die nog leeg is, kom je vanzelf één stapje hoger terecht in de boomstructuur. Bij mij is dat G:\Sandbox\gergn.
 5. U ziet daar dus die nieuwe zandbak nog niet staan, al kent Sandboxie hem al wel. Kopieer of verplaats de uitgepakte zandbak van de werkmap naar de juiste plaats. Bij mij dus naar G:\Sandbox\gergn. Nu kan u weer aan de slag.

Laatste aanpassing: 31-3-2017 20:30 uur