Bij elke lezing of cursus over het gebruik van mails druk ik de toehoorders op het hart dat je moet beginnen de onderwerpregel in te vullen. Daarna voeg je de bijlagen toe. vervolgens schrijf je de tekst van de mail. Dat kan on-line of in de mail client. Maar het kan ook in een tekstverwerker.

Als laatste vul je de ontvangers in. Zo voorkom je dat je mails stuurt zonder onderwerp, zonder body en zonder bijlagen.

Maar wat doe je als je een mail ontvangt zonder onderwerp? Vroeger gebruikte ik Outlook (onderdeel van Microsoft Office Professional). Daarmee kan je de onderwerpregel editen. Als ontvanger kan je die dan zelf toevoegen. Of aanpassen. Zoals bij nietszeggende onderwerpen als "vraagje".

Tegenwoordig gebruik ik Thunderbird. Daarmee kan je geen onderwerpen aanpassen. Althans, ik heb nog niet ontdekt hoe. Wel is er een add-in: editemailsubject-2.0.3-tb.xpi. Maar add-in's werken vaak niet. Of werken zoals deze alleen lokaal.

Voorlopig doe ik het als volgt: 1) ik sla het onderwerploze mailtje vanuit Thunderbird of een andere client op als eml-bestand. Ik geef het als naam de atum en tijd (jjjjmmdduumm), gevolgd voor een onderliggend sreepje en dan het door mij bedachte onderwerp.

2) ik kopieer de naam van het eml-bestand, open het in Notepad, ga naar de regel Subject: en plak daar de naam. Ik haal jjjjmmdduumm_ weg, zodat alleen het gewenste onderwerp overblijft.

3) ik open het eml-bestand in Thunderbird. Via Bericht/Kopiëren naar zet ik het in dezelfde map als het onderwerploze origineel. Daarna sluit ik Thunderbird.

4) ik open Thunderbird en ga naar de map met het onderwerploze mailtje. Als het goed is, staat er de kloon met onderwerp vlak boven of onder. Ik wis het onderwerploze mailtje.

5) omdat ik met imap werk en Thunberbird zó heb ingesteld dat lokaal gewiste mails ook op de server worden gewist, verdwijnt het onderwerploze mailtje en de kloon met onderwerp wordt automatisch naar de server gekopieerd. Klaar is Kees.

NB 1) U moet niet verraden dat u het van mij heeft, maar u kunt natuurlijk de ontvangen mail op meerdere plekken aanpassen. Bijvoorbeeld een mail van uw baas met een ernstige reprimande veranderen in een mail met een compliment. En daar dan met een reply voor bedanken. Maar het zou kunnen dat uw baas dan ontploft.

NB 2) Op http://superuser.com/questions/110983/edit-subject-line-of-received-email-in-thunderbird-3-0 staat een posting van devany, answered May 17 '10 at 12:03. Die doet het veel eenvoudiger! Move the message to Drafts, edit Subject, move message back. Dat werkt inderdaad veel makkelijker en sneller. Maar u valt dan direct door de mand, want Thunderbird heeft de datum/tijd subiet aangepast! En mijn hack doet dat niet. Dus moet u de oorspronkelijke datum en tijd noteren, de klok van uw PC aanpassen, het aangepaste mailtje opslaan en daarna de klok weer gelijk zetten. Maar op de seconde nauwkeurig te werken, wie lukt dat?