Waarom maak ik Cameyo portables?

(een bewerkte kopie van een posting op nl.giveawayoftheday.com)

een

Ik doe nog eens een poging om uit te leggen waarom ik weggevertjes via een omweg uitprobeer, alvorens ze in heel grote uitzonderingsgevallen te installeren.

Elk Windows programma laat zowel tijdens de installatie als in het gebruik sporen in het register na. Die worden niet geheel verwijderd bij de-installatie.

Voorbeeld: het hier op 26-10-2012 weggegeven programma maakt onder andere een sleutel aan
([HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{f19e1e34-e321.---) die NIET wordt verwijderd bij de-installatie. Ook CCleaner laat die staan.

De aanwezigheid van dergelijke restsleutels kan bij herinstallatie problemen veroorzaken.

Dat wordt voorkomen door gebruik te maken van virtualisatie. Dat kan op serverniveau en op programmaniveau.

In het bedrijfsleven wordt steeds meer gebruik gemaakt van virtualisatie op serverniveau. Dat houdt in dat er fysiek veel minder servers ("dozen") worden gebruikt dan de gebruikers virtueel ervaren.

Zo geldt al jaren de regel dat je een ontwikkelsysteem moet hebben om software te ontwikkelen, een testsysteem om na te gaan of het product in gebruik kan worden genomen en een productiesysteem waar men daadwerkelijk de software gebruikt. Met behulp van virtualisatie kan je op één fysieke machine die drie systemen hebben draaien.

De particulier ontwikkelt zelden software, maar zou er wel goed aan doen die te testen op een testcomputer alvorens die te installeren op zijn productiemachine.

Maar veel particulieren hebben geen twee identieke machines: een om te testen en een om productie te draaien.

Met een product als het gratis VirtualBox kan je op een en dezelfde machine één of meer virtuele machines aanmaken om software te testen. Als je die machines voorziet van Toolwiz Time Freeze die in Frozen Mode draait, kan je klooien wat je wilt. Na herstart is je VM terug in de oude toestand. Ideaal wat mij betreft. Het voldoet aan mijn doel.

De volgende stap, virtualisatie van de software, kan je bereiken met het gratis Cameyo. Die virtuele software laat - mits goed ingesteld - geen enkel spoor na op je PC na gebruik. Ideaal wat mij betreft om na goedkeuring op je VM na te gaan of je die in het echt kan gebruiken. Dat weet je nooit vooraf, want in afwijking tot de testmachines in het bedrijfsleven is mijn VM (een XP 32) geen kloon van mijn productiemachine (Windows 7 64). En merk je daarop dus niet dat de te testen software misschien niet goed draait op je echte machine. In het genoemde voorbeeld kwam ik erachter dat die niet goed samenwerkte met een ander sneltoetsprogramma dat op de achtergrond draait.

Zie deze uitleg van How -to Geek.

Nog een interessante How-to Geek die aangeeft hoe je met 7-zip een msi kan uitpakken om het programma zonder echte installatie te draaien.

Als je in de Cameyo editor de aangevinkte derde optie kiest, wordt de VOS-map automatisch gewist bij het beëindigen van de virtuele applicatie:

Remove traces upon app exit
O No cleanup, leave app ready to run (fastest)
0 Leave no registry traces (registry changes will be saved in a file)
(•) Remove all virtual data upon exit (data and settings will be LOST)
1 I Ask for confirmation before removal

Meestal kies ik de tweede optie en laat alleen het register opschonen na afsluiten van de Cameyo. Maar de derde en vierde optie hebben het voordeel dat je zo beter voldoet aan de voorwaarden van sommige makers. Die staan je alleen toe de software op één PC tegelijk "geïnstalleerd" te hebben. De hier aangevinkte optie 3 wist de VOS-map bij het afsluiten van de Cameyo. Uw PC is dan weer schoon.

De VOS-map is te vinden in
C:\users\gebruikersnaam\AppData\Roaming%%%

Als u een Nederlandstalige Windows heeft, moet u kijken op C:\gebruikers\...
Het kan zijn dat u de map AppData niet ziet. Dan moet u uw Windows zo instellen dat ook verborgen mappen en bestanden worden getoond.

Als u niet weet hoe dat moet, kijk dan op
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/show-hidden-files#show-hidden-files=windows-7

Zelf heb ik een snelkoppeling naar de VOS-map op mijn bureaublad staan. Nadat ik genoeg gespeeld heb met een bepaalde Cameyo, wis ik diens submap in VOS. Dan is mijn computer weer schoon.

In de VOS-map staat een bestand VirtApp.ini. Daarin staat de parametrisatie vermeld. Optie 2 van hierboven wordt vertaald in de regel:
OnStopUnvirtualized=;%MyExe%>-Quiet -Remove:Reg

Bij optie 4 staat er het woord Confirm bij:
OnStopUnvirtualized=%MyExe%>-Confirm -Quiet -Remove:Reg

Als ik heb gekozen voor een beperking in de gebruikstijd, staat er iets als:
Expiration=08/02/2013

Ook rond integratie met het echte systeem zijn er opties:

Integration
O No integration
O Recreate shortcuts and associations
(•) Virtual integration: add virtual layer into Windows Explorer

Meestal wil ik echt virtueel werken: No integration, optie 1, maar ik kan ook kiezen voor virtuele integratie met de echte machine (optie 3) :
OnStartUnvirtualized=;;;%MyExe%>-Quiet -Vintegrate

Ik heb echter gemerkt dat sommigen hierdoor in verwarring raken. Zij zien immers de applicatie in de verkenner gewoon tussen de andere applicaties staan en denken dan dat de software echt geïnstalleerd is. Maar Cameyo is een goede goochelaar en laat de gebruikers in de waan dat de dingen die zij "zien" die inderdaad bestaan.

Terug naar het begin.

Als de software mij echt bevalt, koop ik een licentie. De laatste keer was dat AllMyNotes. Al een tijdje terug dus.

Ik kan in de voorwaarden van Giveawayoftheday nergens lezen dat het mij verboden is hun software eerst te testen op een VM en dan virtueel te gebruiken op mijn echte PC. Ik heb wel eens een mailtje daarover gestuurd, maar ik heb geen antwoord ontvangen. Zonder tegenbericht ga ik als "rekkelijke" ervan uit dat het is toegestaan.

U kunt een Cameyo gebruiken door te dubbelklikken op de naam. Maar het kan slimmer. De meeste Cameyo's maak ik in Disk-format. Dat houdt in dat de Cameyo zich uitpakt naar de VOS-map in %AppData%. De programmamap in VOS kunt u zien als een virtuele map in Program Files. U kunt na de eerste keer uitvoeren van de Cameyo een snelkoppeling van het programma maken en die op uw desktop zetten. Daarmee kunt u het programma naar believen uitvoeren, alsof het echt geïnstalleerd is. De Cameyo zelf kunt u wissen. Maar bewaar wel ergens een kopie om die na een crash te "herinstalleren". Of op een andere PC te zetten. Als er een hardwareafhankelijke activatie in het spel is (zoals bij Softorbits) moet u de VOS-submap wel bewaren. Anders loopt u het risico dat uw Cameyo laer niet meer te activeren is.

Hetzelfde geldt voor portables die ik met Evalaze maak. Alleen staan de mappen in EvaBox ipv in VOS. Als voorbeeld het weggevertje van 17 april 2014:
"C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Roaming\VOS\Batch Picture Resizer_gaod_20140417_Disk\PROG\%Program Files%\Batch Picture Resizer.exe"
en
"C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Roaming\EvaBox\batchpictureresizer52_20140417\#PROGRAMFILESX86#\Batch Picture Resizer.exe"

Terug naar het begin.

De RAM-versie pakt zichzelf bij elke uitvoering in het RAM-geheugen uit, net als de Themidawrapper die Giveawayoftheday toepast. Dat kost wat tijd. Na de eerste keer start de Disk-versie sneller op. Want die pakt maar één keer uit en zet in VOS wat de RAM-versie in ram zet. Gevolg is wel dat de Disk-versie meer ruimte in VOS gebruikt dan de RAM-versie. Moraal: als u het programma regelmatig gebruikt en voldoende schijfruimte heeft, heeft de Disk-versie de voorkeur. Als u het programma maar een enkele keer wilt gebruiken, voldoende RAM-geheugen vrij heeft en zuinig wilt zijn met uw schijfgeheugen, heeft de RAM-versie de voorkeur. Met de Launcher van Cameyo (ik noem dat vaak de editor) kunt u zelf omschakelen van Disk naar RAM en omgekeerd. U bent dus niet gebonden aan het format waarmee ik een Cameyo oplever. Soms werkt een zelf-gemaakte RAM-versie bij mij niet. Daarom maak(te) ik meestal een Disk-versie. Maar de laatste tijd draaien de RAMs goed bij mij en laat ik het maar zo.

mail naar gergn apenstaart weggevertje punt com

Toegevoegd op 22-10-2016:
Het komt voor dat de Cameyo op een andere machine dan waarop hij is aangemaakt, niet is geactiveerd. Dat komt dan omdat de activatie systeem-gebonden is. Als een Cameyo voor het eerst wordt uitgevoerd, maakt hij een lokale map aan met lokale instellingen. Als een Cameyo op de doelmachine wordt geactiveerd, staat die activatie "ergens" in die map vastgelegd. Soms in het register, soms in %AppData%, soms op een andere plaats. Vaak kom ik er achter waar de activatie is vastgelegd, maar niet altijd. Het enige wat ik dan weet, is dat die activatie "ergens" in die lokale map vastligt. Bij het maken van een Cameyo zorg ik er sinds enige tijd voor dat die lokale map niet de VOS-map binnen %AppData% van de doelmachine is, maar een deelmap van de map waarin u de Cameyo heeft uitgepakt. U doet er verstandig aan die hele Cameyo-map (inclusief de lokale werkmap) te zippen en goed te bewaren. Als om één of andere reden uw Cameyo niet meer goed draait, kunt u uw backup van stal halen. U kunt uw Cameyo bijvoorbeeld verzieken door een update te laten uitvoeren van het weggevertje. Want updaten van het weggevertje kan maken dat de activatie om zeep wordt geholpen. U heeft dan een Cameyo van de trial.
Ik pas dit recept ook af en toe toe voor mezelf. Namelijk als het een weggevertje betreft, dat ik graag wil kunnen gebruiken. Dat komt echter niet zo vaak voor.

Terug naar de blog
Terug naar het begin.