*** in bewerking ***
Dropbox vindt het niet meer leuk om plaatjes te tonen. Met een truc lukt het wel. Maar ik moet met de hand alle links aanpassen via http://tinyurl.com.
Woord vooraf
Deze blog bevat vooral mijn eigen ervaringen met Windows 10. Wel gelardeerd met citaten en verwijzingen. Als u meer wilt lezen, kunt u het beste howtogeek.com/226100/the-windows-10-faq-everything-you-need-to-know raadplegen En howtogeek.com/t/windows10 helemaal lezen. Vergeet ook het boek en de site van SchoonePC niet: schoonepc.nl/windows10.

Bevat deze pagina een gestructureerd verhaal??
Neen! Ik schrijf hier los-en-vaste ervaringen tijdens de voorbereiding, migratie en gebruik op, die ik later in presentaties en workshops ga gebruiken.
At en toe denk ik hardop. Dat kan overkomen als gezwam in de ruimte. Ook verwerk ik opmerkingen van anderen, bijvoorbeeld op nl.giveawayoftheday.com. Daarom pas ik deze pagina regelmatig aan.

Heeft u haast?
Wilt u niet wachten tot u eindelijk aan de beurt bent om uw PC op te waarderen naar W10? Dan moet u een paar trucs toepassen. Afterdawn = Plankje, dus dat is vertrouwd.Of zie howtogeek.com/225048/how-to-upgrade-from-windows-7-or-8-to-windows-10-right-now/.

Eenvoudiger: haal Windows 10 op bij Microsoft. U haalt een downloadtool op. Die plaatst de download van Windows 10 in de verborgen map C:\$Windows.~WS. U kunt op deze wijze de controle op de geschiktheid van uw PC voor Windows 10 omzeilen. Of dat verstandig is? U bent baas over uw eigen PC. Maar als het mis gaat, moet u als een grote jongen niet de schuld bij een ander leggen. Microsoft heeft u tevoren gewaarschuwd. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Bij mij kan er niet veel misgaan. Ik heb de schijf met Windows 8.1 Home 32 uit deze PC gehaald en vervangen door een "ongebruikte" 2TB groene schijf die in een niet-werkende B3 (miskoop via iBood) zat. Ik heb daarop een schone W7 64 Professional gezet ten behoeve van de upgrade naar Windows 10. Als alles misgaat, kan ik de W8.1-schijf er weer inzetten. of W7 64 Professional herinstalleren. Dan kan ik toch weer ruim vier jaar vooruit, tot 14 januari 2020. Daar kunt u ook lezen dat de uitgebreide ondersteuning van Windows 10 eindigt op 14 oktober 2025.

Wilt u (voorlopig??) nog geen Windows 10?
Windows 10 is "pushy", ofwel opdringerig als u als W7/8/8.1 gebruiker nog steeds niet wilt overgaan naar iets dat volgens Microsoft en vele anderen beter is. We leven in een vrije wereld. Maar u moet wel iets daarvoor doen. Namelijk een gratis programma draaien van de site win10wiwi.com, ofwel "Windows 10 when I want it". U vindt het hier:
A simple tool to remove Windows 10 nags and recover up to 6GB of disk space.
U zult wel een geldig (33mail-)mailadres moeten opgeven, want u ontvangt de downloadlink per mail. En u krijgt gratis reclame.

Wat is er nieuw?
Windows 10 combineert op een elegante manier het startmenu van Windows 7 en de ikonen voor de apps van Windows 8/8.1. Verder zorgt het er volautomatisch voor dat uw PC gratis voor de rest van zijn leven beschermd blijft en voorzien van alle benodigde aanpassingen. Allemaal mooi, maar toch moet u bij de installatie en kort daarna wel nog het nodige weten en zelf doen.

Vindt u uw privacy belangrijk?
Lees dan hoe Microsoft ermee omgaat:
microsoft.com privacyverklaring .

Fokkee en Sukke XPCopyright Fokke en Sukke en/of NRC Handelsblad.Ook het programma Radar van AvroTros heeft tips:http://www.radartv.nl/consumentenhulp/hulp-bij/detail/article/stappenplan-voor-meer-privacy-op-windows-10-1/#5.

Als u wilt weten wat Microsoft met Windows 10 allemaal weet van u:
http://www.softorbits.com/windows-10-privacy-protector// Hun product kost $40 en werd op 19-10-2015 gratis weggegeven.

Een groot aantal tools om uw privacy te waarborgen vindt u op Comparison of Windows 10 Privacy tools van ghacks.net .
De conclusie van de schrijver is:
"All tools discussed in the comparison provide you with options to modify settings of Windows 10 systems to improve privacy. Some offer more tweaks than others, and only one suggests to create a system restore point before making any changes to the underlying system.
It comes down to your personal preference in the end and what you want to achieve. All tools disable most of the phone home functionality of the operating system while others go further and let you uninstall apps or make other tweaks that are not necessarily privacy related."

Mijn eigen huiswerk
Vóór 29 juli 2016 moet ik nagaan of onderstaande machines wel of niet overgezet kunnen worden naar Windows 10. En zo ja, de upgrade desgewenst uitvoeren:

 • Asus W8.1 64 Home laptop (2014, refurbished) (draait sinds 30-7-2015 W10 Home, eerste productiemachine)
 • Acer Aspire V5-122P W8.1 64 Home netbook (draait sinds 5-8-2015 W10 Home, 2014, reiscomputer, tweede productiemachine)
 • Acer Aspire W7 64 Professional laptop (ex-Vista Home, 2008: ongeschikt voor W8, derde productiemachine, draait sinds 23-8-2015 W10 64 Pro op de SSD)
 • emachines W8.1 32 desktop (64 bits (ex-W7 64 Home, 2010, bestandsopslag en printerdriver, video ongeschikt voor W10, Er is geen mogelijkheid een losse videokaart te plaatsen. Op 11-8-2015 W8.1 32 vervangen door W7 64 Pro, op een nieuwe 2 TB schijf, sinds 14-8-2015 W10 64_Pro)
 • Acer W8.1 32 desktop (ex-Vista Home, 2007, reserve bestandsopslag, draait sinds 11-8-2015 W10 32 Pro)
 • HP Compaq 6715s laptop W7 32 Home (ex-Vista Basic, ex-Ubuntu, 2008, van mijn echtgenote)
 • Sony Vaio W7 32 Home (ex-XP Media eind 2006, reserve laptop, heeft sinds 15-8-2015 hardwareproblemen: voeding en accu defect)
 • Medion akoya netbook met maar 1 GB RAM en 150 GB HB. Op 21-8-2015 via directe download Windows 10 Pro op gezet.

Daarnaast wil ik mijn Microsoft 8.1 tablet (2015, €50) en Microsoft 8.1 telefoon (2015, €109) zo mogelijk van Windows 10 voorzien. De tablet is zich op 19-8-2015 gaan updaten. De download is een kleine 2 GB groot. Maar er is ruim 13 GB vrije ruimte tijdens de installatie nodig. Die is niet beschikbaar op de systeemschijf. Wel op het insteekkaartje (D-schijf). De installatie blijft echter hangen. Na handmatig stoppen is na de opstart vooralsnog
de upgrademogelijkheid verdwenen. Een halfuurtje later kan ik toch upgraden. Dus start ik het upgradeproces start ik weer op. Het lijkt goed te gaan. Maar bij de allerlaatste opstart verschijnt niet het scherm van W10, maar sneeuwt het scherm. Als ik na een halfuur de tablet handmatig uit- en weer aan zet, wordt de oude W8.1 teruggezet. Later probeer ik het nog eens. De volgende morgen is de download nog steeds bezig. Even later blijkt de tablet zich te hebben uitgezet. Bij opstart nog steeds 8.1.

Algemene tips
Zorg er allereerst voor dat uw oude machine alle relevante updates van het oude OS heeft verwerkt.
Zorg er ook voor dat u backups heeft van uw gegevens en van alle installatieprogramma's van de geïnstalleerde software, inclusief de installatiesleutels.
En verwijder Classic Startmenu, Classic Shell, etc!

Eerste ervaringen
Ik merkte dat een aantal programma's na de installatie van Windows 10 foutmeldingen gaf, kuren vertoonde of zelfs helemaal niet opstartte.

01_LibreOffice

02_LibreOffice

03_CCleaner

04_nieuwe bestanden

05_PDFFill

06_andere app

Niet alles gaat goed. Soms kreeg ik een onbegrijpelijke foutmelding:

07_mislukt

Door het programma met problemen nogmaals te installeren, gewoon over de oude installatie heen, krijgt u een werkend systeem. Op mijn andere W10 machines kwam ik dit probleem niet tegen.

Ook mijn geliefde SandboxIE draait niet onder Windows 10. Tegen mijn principes moet ik ook op de productiemachines een beta-versie voor Windows 10 installeren. Hoewel ik eerst de bestaande versie geheel heb verwijderd, herkent de betaversie keurig mijn licentiegegevens.

Edge kan de favorieten van FireFox niet ophalen, wel die van Chrome. Ik zal zelf de favorieten van FireFox moeten exporteren en het exportbestand inlezen in Edge. Luie mensen blijven voorlopig dan maar FireFox gebruiken. Is dat wat Microsoft wil?

08_Edge

Met een rechtermuisklik een USB-apparaat kunnen uitwerpen, is nog niet teruggevoegd:
09_uitwerpen

Nu kan ik op mijn netbook naar BBC FIRST kijken:

20_BrownOp het netbook via een App TV kijken naar de zenders die KPN doorgeeft.


Maar ook zonder Windows 10 kan een KPN-klant TV op de laptop of desktop kijken. Gewoon itvonline.nl openen. Met een Chromebook lukt het niet, want Chrome ondersteunt geen Silverline meer.

Als u de snelle installatie heeft gekozen, moet u nog eens goed kijken naar de instellingen die uw systeem onbedoeld "open" zetten:


Dat geldt in ieder geval voor uw thuisnetwerk als één of meer huisgenoten inclusief uzelf vrienden op Facebook heeft. U wilt toch niet dat de vrienden van de vrienden van de vrienden ... van de vrienden van uw kinderen zomaar uw thuis-Wifi kunnen gebruiken.

Karl adviseert weinig gebruikte software vooraf te verwijderen om een zo schoon mogelijke installatie te krijgen. "Uninstall everything before, which you did not start at least once in the last twelve months… you will not need it in the next twelve months."
Zijn advies betekent voor veel bezoekers van Giveawayoftheday dat ze veel weggevertjes zullen kwijtraken. Want zij hebben geen installatiebestanden. Mijn "klanten" zijn beter af, want ik maak van bijna elk weggevertje een werkende portable. Zij hoeven alleen de programmamappen van die portables te wissen en daarna de - hopelijk bewaarde - zips naar behoefte uit te pakken.

Daarnaast kent de installatieprocedure van Windows een snelle ("Express") en een langzame installatie. Bij dat laatste kunt u het systeem fijnregelen ("tunen") conform uw eigen wensen. Kies voor de langzame installatie!

Als u - net als ik - ongeduldig bent geweest en toch voor de Express-installatie hebt gekozen, kunt u achteraf uw systeem handmatig weer wat veiliger maken. Zie dit recept van de Consumentenbond.
Bij de tweede upgrade op 6-8-2015 van de reismachine ben ik voorzichtiger geweest en heb zo veilig mogelijke instellingen gekozen.
Zie ook paragraaf 3.4.8 Privacy op pag. 151 en verder van de Computerbijbel voor Windows 10 van Menno Schoone. Of kijk op zijn site: schoonepc.nl/windows10/windows_10_instellingen_onderdeel_privacy.html
U kunt ook het gratis O&O ShutUp10 gebruiken. Daar kunt u allerlei zaken mee uitschakelen. Van harte aanbevolen.

Windows 10 verlost u van het handmatig installeren van updates. Onder water worden updates geïnstalleerd en beveiligingslekken gerepareerd. Ideaal. Ware het niet dat het kan voorkomen dat Microsoft u met een driver voor een randapparaat opzadelt die minder goed werkt dan de oude. U kunt daar wat aan doen. Lees "how-to-uninstall-and-block-updates-and-drivers-on-windows-10" van HowtoGeek.

Een Duits verhaal van Computerbild heb ik zelf nog niet helemaal gelezen.

Nog een verhaal met tips:cnet.com/how-to/how-to-prepare-your-pc-for-windows-10/?tracking=SC_EN_EM_NEWS_0815_Adhoc. Dit is vóór 29-7-2015 gepubliceerd. Ook dit heb ik nog niet gelezen.

Niet al mijn computers kan ik omzetten:

(eMachines desktop kan geen Windows 10 draaien)

12_een1. Geen Windows 10 voor mijn eMachines desktop, gebruikt voor bestandsopslag en printen via een Samsung laserprinter


(eMachines desktop kan geen Windows 10 draaien)

13_een2. Geen Windows 10 voor mijn eMachines desktop, gebruikt voor bestandsopslag en printen via een Samsung laserprinter


(Acer laptop kan geen Windows 10 draaien)

30_een3. Geen Windows 10 voor mijn Acer Aspire 5520 W7 64 Professional laptop, productiemachine voor ondermeer het dagelijks testen van weggevertjes op een virtuele XP


Via een truc is het op 23-8-2015 toch gelukt hier Windows 10 64 Professional op te zetten.

Ik ben niet de enige met dit probleem. Ik gebruik 1440*900 als resolutie. Misschien doe ik er goed aan hier weer Windows 7 64 Professional op te zetten. Dan is tenminste alle 8 GB RAM beschikbaar. Onder het huidige W8.1 32 maar 3 GB inzetbaar. Het meerdere kan ik gebruiken als RAMDisk en om de virtuele XP wat meer geheugen te geven. Voorlopig heeft NVIDEA nog een klein jaar de tijd om een W10 compatibele driver te maken voor hun klanten met verouderde grafische hardware. Of ik moet een grafische insteekkaart kopen met een driver die compatibel is met Windows 10. Maar de betreffende desktop heeft geen mogelijkheid om een insteekkaart te plaatsen. Misschien biedt http://h30434.www3.hp.com/t5/Desktop-Audio-Video-Monitors/Driver-Update-for-NVIDIA-GeForce-6150SE-nForce-430-for/td-p/5181377 een oplossing?? Niet, want die nieuwste driver heb ik al via Microsoft Update ontvangen. Maar het lukt toch met het volgende recept:

08-13-2015 06:45 PM    

You need to burn a DVD to install windows 10. It will by pass the video card check.
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10 32 or 64 bit.
Then after win 10 is installed then install either the 32 or 64 bit video driver
http://www.geforce.com/drivers/results/82758 64 bit dated 2015
http://www.geforce.com/drivers/results/82701 32 bit dated 2015
Good Luck it really really works!

Het werkt ook zonder DVD, met de gewone download van Microsoft.

Voor het laptopprobleem is er misschien ook een oplossing:
https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/3a6znd/we_couldnt_update_the_system_reserved_partition/.
http://www.tomshardware.co.uk/forum/id-2740509/win10-update-system-reserved-partition.html.

Paradigit biedt een goed overzicht van de plaatjes.

Een dual boot is niet op te waarderen?
Een oude Sony 32 bits laptop met een HD van 80 GB van eind 2006 had ik eerst voorzien van Windows 7 Starter. Dat draait prima. Daarna heb ik de defecte CD/DVD-brander verwijderd en in de lege ruimte een oude 500 GB harde schijf geplaatst. Nu heeft die machine twee harde schijven. De originele schijf kan/wil ik niet vervangen door een SSD, want daarvoor moet ik de machine vrijwel helemaal slopen. Op de 500 GB heb ik rond 1 juli 2015 emachines opgezet. Het is nu een dual-boot, met GRUB. Ik heb twee keer geprobeerd er Windows 10 op te zetten. Dat liep twee keer mis:
Sony dual_boot
Met de installatieschijf van Windows 7 heb ik opgestart en met de command prompt als adminstrator heb ik de opdracht bootrec.exe /fixmbr uitgevoerd. Daarna start de laptop alleen in Windows op. Vervolgens was de handmatige upgrade naar Windows 32 bit 10 Home een fluitje van een cent. Wel had ik maar 8 GB over op de C-schijf. Met de tips van tenforums.com/tutorials/2066-windows-old-folder-delete--10-a.html (Optie 1) heb ik ruim 12 GB vrijgemaakt.
Helaas glijdt even later de gladde laptop van de houder-met-ventilator van de projectietafel - ik sta achter de laptop - op de grond. De elektronica en het scherm overleven de val, maar de stroomconnector niet. Ik zal de laptop met een gesoldeerde verbinding aan een ander voedingsapparaat moeten koppelen.

Geen startmenu op mijn netbook?
Onder Windows 10 heeft mijn netbook geen nieuw startmenu gekregen. Ik zit nog steeds met een startmenu zonder tegels dat ik onder W8.1 had ingesteld.

21_LibreOffice
22_LibreOffice
23_LibreOffice
24_LibreOffice
25_LibreOffice

Maar volgens How to Geek hoef ik daar eigenlijk niet om te treuren! Zij vinden "The Start Menu Should Be Sacred (But It’s Still a Disaster in Windows 10)". Zij adviseren Het Startmenu van Windows 7 met Classic Shell terug te brengen in Windows 10. Lees daartoe howtogeek.com/223728/bring-the-windows-7-start-menu-to-windows-10-with-classic-shell/

Een goed vriend van mij had Classic Shell staan op zijn laptop, niet op die van zijn vrouw. Na opwaarderen naar Windows 10 heeft zijn vrouw wel het nieuwe startmenu, hij niet. Zodra ik weet hoe hij het startmenu op zijn eigen W10 heeft teruggevonden, zal ik dat hier melden.

Op de oude ex-Vista desktop uit 2008 heb ik zowel een oud startscherm als het nieuwe: door herhaald klikken op de startknop links onderaan kan ik kiezen uit het oude add-in startscherm van Windows 8.1 als het nieuwe startscherm van Windows 10 Pro.

Op 6-8-2015 Classic Shell op het netbook gezet en een aantal snelkoppelingen naar applicaties verplaatst van het bureaublad naar dit startmenu. Dat ruimt op. Helaas blijkt SandboxIE niet goed meer te werken. Helemaal verwijderen en her-installeren met de laatste versie biedt geen soelaas. __Later heb ik de speciale Windows 10 SandboxIE erop gezet. Hoewel het formeel een beta is, draait die prima.
Edge ontbeert een noodzakelijke plug-in: hma. Want er zijn sites waar ik met mijn eigen IP-adres niet op kom.

Het nieuwe startmenu is even wennen, maar bevalt me wel.
Mijn bureaublad was een ratjetoe, een afbeelding van mijn houten bureaublad. Maar nadat ik de snelkoppelingen van de meeste applicaties heb vervangen door kleine iconen in het nieuwer startmenu van Windows 10 vind ik het prima. Met kleine iconen zie ik geen tekst. Maar de meeste iconen herken ik wel. En als ik twijfel, bijvoorbeeld tussen de gratis versie 5.3 van FastStone Capture en de gekochte nieuwere versie, hoef ik maar even de cursor op het icoon te zetten om zijn naam te leren kennen.
31-Startmenu

Een paar dagen later - 13-8-2015- zag ik dit recept uit de tijd van de proefversies van Windows 10:
techmesto.com/fix-start-menu-broken-windows-10-technical-preview/.
Het gebruikt PowerShell, een soort sudo (super user do, een Linux-opdracht) voor Windows. Daarin moet het volgende worden uitgevoerd:.
Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
Na enige minuten is het eindelijk klaar.

Het lijkt op een Linux-regel om iets te installeren (NB dat klopt ook wel: howtogeek.com/200334/windows-10-includes-a-linux-style-package-manager-named-oneget/). Maar ook na een herstart is het W10-menu nog niet terug. Dan bedenk ik mij dat Classic Menu automatisch start bij het starten van Windows. Nadat ik met CCleaner dat automatisch opstarten heb uitgezet, heb bij bij de volgende opstart het officiële startmenu van Windows 10.

Een schone installatie?
Een schone installatie is natuurlijk "mooier" dan een upgrade van uw werksysteem, maar het betekent wel meer werk: howtogeek.com/224342/how-to-clean-install-windows-10/.
Achteraf een schone install maken? Voer C:\Windows\System32\systemreset.exe uit (nog niet getest!)

Tekortkomingen van Edge??
Bij het uitprinten van de kaartjes voor de Sail-rondvaart kom ik een ernstiger probleem tegen: Edge heeft zichzelf aangesteld als pdf-lezer, maar kan niet printen .... Dus moet ik in allerijl op de schone W10-desktop een pdf-lezer zetten. Maar misschien keek ik met mijn neus, want op mijn laptop zie ik in Edge bij een geopende pdf rechts wel een printmogelijkheid. En inderdaad: ook de desktop heeft die mogelijkheid. Ik heb dus met mijn neus gekeken. Ik was te gehaast om die kaartjes te printen.

Ik heb al vermeld dat Edge de favorieten van Firefox niet kan inlezen (inmiddels gaat dat wel).. Dat is tot daar aan toe. --Maar het kan ook geen links van plaatjes kopiëren. Dat is voor mij een showstopper. Want ik schrijf op mijn blog elke dag iets over het weggevertje van de dag. En kopieer de link van het logo, zodat op mijn blog hetzelfde plaatje staat als op de site van Giveawayoftheday zelf. Dat kopiëren lukt niet in Edge. Dus zal ik mijn blog moeten blijven schrijven in Firefox of Chrome.
--Bij nader inzien klopt het bovenstaande niet. Zie het plaatje hieronder van pcleek.com waarvan ik de link via Edge heb geoogst. Trouwens: dit deeltje van de blogpagina schrijf ik in Edge.
Edge delen.
Wat u moet doen is eigenlijk heel eenvoudig: zet uw cursor op het plaatje, klik rechts en kies de derde optie van boven. Op mijn Engelstalige laptop heet dat "copy picture". In het Nederlands "Afbeelding kopiëren". Daarmee kopieert u tevens de link naar het klembord/plakboek. Ik vul het hieronder in:
logo
Na wat proberen blijkt het prima te werken. Het kopiëren is context-afhankelijk. Als ik na kopiëren in de browser plak, opent zich de url. Als ik het plak in mijn tekstverwerker, wordt het plaatje zelf ingevoegd. Eigenlijk dus best slim van Microsoft, maar anders dan ik gewend ben. En als je boven de 70 bent, sta je in eerste instantie raar te kijken. Nu mag ik het niet meer vergeten!
ing
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-10/microsoft-edge.
.

Vandaag (18-9-2015) heb ik Edge als standaard-browser ingesteld op mijn Engelstalige W10 64 Home laptop. Na wat wennen ben ik eigenlijk best wel tevreden. De zoekfunctie is handig (Firefox heeft die natuurlijk ook, maar springt minder in het oog). Zo kon ik snel een tikfout "2011" wijzigen in "2016". En ook is mooi dat de status van certificaten van sites heel makkelijk te bekijken is. Ook de ingebouwde knipfunctie kan makkelijk zijn als je snel een plaatje wilt van je laatste bankoverschrijvingen. Bij Firefox gebruik ik daarvoo de add-in Awesome Screenshot.

Op dit moment ervaar ik eigenlijk nog maar één tekortkoming van Edge: ik kan de standaardopslaglocatie voor downloads niet veranderen. Documenten zet ik op de D-schijf, niet op de systeemschijf. Zeker niet als die maar enkele GB vrij heeft, zoals op mijn tablet en Medion W10 netbook.

Wilt U Insider worden en als eerste alles uitproberen?
In dat geval moet u howtogeek.com/224826/how-to-become-a-windows-insider-and-test-new-windows-10-features/ lezen.
Ik raad u dringend af uw hoofd-mailadres voor uw Insider-uitstapjes te gebruiken. Gebruik er een afzonderlijk mailadres voor. En een overcomplete laptop, die best helemaal in de soep mag lopen. Als u maar één computer heeft, moet u niet meedoen aan het Insiderprogramma. Niet doen!

HEMA Fotoalbum draait niet onder Windows 10
Een goede vriend en enthousiast maker van fotoalbums met de software van de Hema kwam er na de upgrade naar Windows 10 achter dat die software niet draait onder W10. Bij mij ook niet. Een on-line gemaakte Cameyo portable bracht uitkomst op mijn W10 machine, maar helaas niet bij hem. Als u met hetzelfde probleem zit: mail mij maar en u krijgt een link.

Houd ik Windows 10 of ga ik terug naar 8.1?
Op dit moment heb ik drie W8.1 en drie W7 machines (waarvan één waar ik de W8.1 32 heb vervangen door W7 64 Pro) gemigreerd naar W10. Op de eerste ex-W8.1 draait het probleemloos (al heb ik die machine de laatste dagen niet gebruikt), maar op de tweede, het netboek, niet. (Inmiddels draait ook het netboek W10 64 Home probleemloos) Ik overweeg volgende week op het netboek W7 Pro te zetten. Dat kan redelijk probleemloos, want ik heb nog de originele HD met W8.1 en gebruik nu een SSD. Als W7 niet bevalt, dan kan ik W8.1 terugzetten vanaf de originele harde schijf. Ik denk aan W7, omdat het netboek nooit vlot met W8/8.1 overweg kon. Terwijl er toch voldoende RAM (6 GB) in zit.

Mijn W7 64 Pro laptop zal ik voorlopig nog niet op W10 zetten. Hij draait prima onder W7 en ik heb nog geen W10-aardigheden gezien die de overgang aantrekkelijk maken. Die automatische update is natuurlijk wel makkelijk, maar de eerste update van W10 op 5-8-2015 kostte toch wel tijd.
Natuurlijk is de levenslange bruikbaarheid van W10 een goed punt. Deze laptop stamt uit 2008 en zal 12 jaar oud zijn als de ondersteuning van W7 stopt. Als ik niet voor 29 juli 2016 naar W10 ben overgegaan en de laptop nog niet de geest heeft gegeven, kan ik er altijd nog Linux op zetten. En W7 op een virtuele machine gebruiken.

De Computerbijbel voor Windows 10 van Menno Schoone, gisteren besteld en vandaag in de bus! Misschien vind ik daar nog zaken die mij gaan overhalen ...

Ongewenste onderdelen van Windows 10 verwijderen
Met PowerShell kunt u ongewenste onderdelen van Windows 10 verwijderen. Zie superuser.com/questions/949814/how-to-disable-or-uninstall-microsoft-edge-in-windows-10.
Het eerste wat weg mag, is Twitter:
Twitter

Maar ook CandyCrush mag eruit:
CandyCrush

Hieronder staat wat er nu nog op staat. Met een kandidaat voor verwijdering die eigenlijk ook niet nodig is op deze serieuze productielaptop met afgeplakte camera:
alle apps

Edge staat niet op bovenstaand lijstje. Ik krijg het (nog) niet weg:
edge

Ik zal Edge op een andere manier moeten "kaltstellen": Edge_kaltstellen

XBox krijg ik er ook niet af:
XBox

Na deze aanpassingen start ik de W10 64 Home productielaptop weer op. Er wordt een update uitgevoerd tijdens het uitschakelen. Na de herstart is de machine lang met zichzelf bezig. Daarna werkt Ctrl-C en Ctrl-V niet meer. Ook via rechts-klikken kan ik niet kopiëren en plakken. Screenshots maken met Fastone Capture doet het ook al niet. Ik word bijna zenuwachtig. Na een herstart is alles weer OK. De eerder gewiste Apps zijn niet teruggeplaatst door Windows Update.

Later heb ik de tweede mogelijkheid van "kaltstellen" toegepast. Ik heb mezelf extra rechten gegeven op de XBox-map, daarna de map read only gemaakt en de naam van het hoofdprogramma aangepast:
26_XBox
27_XBox

Nu heb ik extra rechten en kan ik alle bestanden in de betreffende map alleen-lezen maken en namen van bestanden wijzigen:
28_XBox

Nu zal XBox niet meer werken. Geen probleem, want ik heb geen XBox en geen plannen die te kopen. Ik zou nu die hele map kunnen zippen (als backup) en dan het origineel wissen. En als alles goed blijft werken, die zipmap elders opslaan en op de laptop wissen. Zo kan ik altijd de originele situatie herstellen.

Voorkom ongewenste driver updates
Windows 10 zal in principe uw PC automatisch updaten. Maar het kan zijn dat zij (nog) niet de juiste drivers voor uw machine hebben. Het kan dan gebeuren dat zij u opzadelen met de verkeerde driver. In het artikel https://support.microsoft.com/en-us/kb/3073930 leggen zij uit wat u moet doen om dat te voorkomen. Er staat ook een link in haar de software die u daarvoor nodig heeft. Een computervertaling naar het Nederlands is te lezen op https://support.microsoft.com/nl-nl/kb/3073930.
U kunt ook het gratis O&O ShutUp10 gebruiken. Daar kunt u allerlei zaken mee uitschakelen. Niet alleen drivers updates.

Hoe lang wordt Windows 10 geleverd en ondersteund?
Hier en daar kunt u berichten lezen als zou Windows 10 het laatste OS zijn dat Microsoft ooit zal uitbrengen. En dat Microsoft Windows 10 onbeperkt zal blijven ondersteunen. Maar een echte garantie afgeven zou onverstandig zijn: Microsoft is een Amerikaans bedrijf met klanten die snel naar de rechter rennen om miljarden dollars aan compensatie te vragen als een leverancier zijn beloften niet nakomt. Daarom beperken zij zich in http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/lifecycle tot 13 oktober 2020 als einde van de basisondersteuning en 14 oktober 2025 als einde van de uitgebreide ondersteuning. Met als voetnoot "
** Microsoft meldt een jaar van tevoren vanaf wanneer een product niet langer wordt verkocht." De meeste PC's die vandaag worden verkocht, zullen in oktober 2025 niet meer in gebruik zijn. De licentie van Windows 10 is gekoppeld aan het moederbord en de verwachte levensduur van dat complexe stuk elektronica is minder dan tien jaar.

De uitgebreide ondersteuning van Windows 8/8.1 eindigt op 1 oktober 2023. Als u vermoedt dat uw huidige Windows 8/8.1 PC geen 8 jaar meer meegaat en u ziet de meerwaarde van Windows 10 niet voor uzelf, dan zie ik geen reden waarom u nu zou moeten overstappen naar Windows 10. Maar bedenk wel: u bent niet alleen afhankelijk van Microsoft voor wat betreft het besturingssteem. Ook de andere software die u gebruikt, moet goed blijven draaien onder W8/8.1. Zo houdt de ondersteuning van Office 2007 op in oktober 2017. Ik durf wel erop te gokken dat zijn opvolger Office 365 geschikt blijft voor Windows 7 en 8, zolang die worden ondersteund. Maar geldt dat voor alle software van andere leveranciers waar u afhankelijk van bent?

Wat te denken van die automatische updates van W10 Home?
Volgens mij een goede zaak. Al jaren vinken mijn vrienden en ik op de PC's van mensen die wij helpen de automatische updates van vorige Windows-versies aan. De statisticus in mij weet dat je twee soorten fouten kan maken: onterecht een update uitvoeren die achteraf fout blijkt. En een update niet uitvoeren, die hard nodig was en waar je achteraf spijt van krijgt. De besliskundige in mij zegt dat je de kans op zo'n fout moet vermenigvuldigen met de schade die de fout met zich brengt. Dat product van kans en schade noemen we risico. U moet kiezen voor de strategie met het laagste risico. Ik ken geen serieuze risicoanalyse van de updates van Microsoft. Gevoelsmatig kies ik voor de updatestrategie. Terugdraaien van een onjuiste update is niet lastig en kost dus niet veel.
Bij een klus als extern adviseur bij een groot Nederlands concern kreeg ik de waarschuwing mijn W98 laptop niet aan hun interne netwerk te hangen. Want bij het aansluiten "snuffelde" het netwerk aan de laptop of die wel ingesteld was conform de bedrijfsspecificaties. En als dat niet zo was, werd de machine omgebouwd: er werd software verwijderd en vervangen. Na afloop zou de laptop gegarandeerd onbruikbaar zijn om elders te gebruiken. Maar in de tussentijd was het bedrijf er zeker van dat ik het interne netwerk niet kon verzieken en dat de helpdesk niet door mij zou worden lastig gevallen omdat de bedrijfsapplicaties niet naar behoren zouden werken. Wat Microsoft nu gaat doen, is vergelijkbaar met wat die opdrachtgever deed. Maar dan beperkt tot het besturingssysteem. Ze zullen het niet erg mogen vinden dat ik LibreOffice of SoftMaker gebruik in plaats van Office 365. Of Firefox in plaats van Edge of Internet Explorer. Want anders krijgen ze op hun kop van de EU.
Ik heb al twee oude desktops met Windows 10 Professional (een ex-Vista, later W8.1, de ander ex-W7, later W8.1). Daar kan ik updates uitstellen. Op twee nieuwe laptops staat Windows 10 Home met gedwongen updates (allebei ex-W8.1). Op een oud netbook en een oude laptop staat Windows 10 Professional. Ik zal dus zelf het verschil kunnen ervaren.
updates
U kunt ook het gratis O&O ShutUp10 gebruiken. Daar kunt u allerlei zaken mee uitschakelen. Niet alleen updates van Windows 10 zelf.

Windows 10 helemaal veilig maken?
Met het gratis hulpmiddel O&O ShutUp10 kunt u Windows 10 aardig naar uw had zetten. Het is een portable, dus uw machine blijft schoon. Bij het opstarten wordt een systeemherstelpunt aangemaakt. U kunt dus terug naar de oude situatie. Op Tweakersnet kunt u er meer over lezen. De vele reacties geven aan dat het verstandig is het programma vlak vóór en na updates te draaien om te kijken of Microsoft toch niet uw instellingen heeft gewijzigd.
Shutup10 menu.

Een andere publicatie met tips rond de veiligheid is arstechnica.com/information-technology/2015/08/windows-10-doesnt-offer-much-privacy-by-default-heres-how-to-fix-it/.

Windows 10: How to Protect Your Privacy - PC Magazine.
afterdawn.com/news/article.cfm/2015/09/13/microsoft-s-windows-10-is-recording-your-voice-and-your-key-strokes-here-s-how-to-turn-it-off.

mcgearytech.com/windows-10-privacy-fixes-script/ levert een script waarmee via aanpassingen in het register uw Windows 10 machine meer privacy krijgt. Ik zal eens nagaan hoe dit zich vergelijkt met wat O& O SutUp10 wijzigt op uw computer.

http://www.thewindowsclub.com/ultimate-windows-tweaker-4-windows-10 biedt ook een gratis portable tool aan om snel uw Windows 10 veiliger te maken. Het lijkt wel wat op O&O ShutUp10. Hier wordt het herstelpunt zelfs al gemaakt vóórdat er een wijziging wordt gekozen. Maar bij nader inzien blijkt het toch veel meer mogelijkheden te hebben dan [O&O ShutUp10. Dat programma is vooral gericht op privcy en beveiliging. De Ultimate Windows Tweaker is vooral bedoeld om Windows helemaal naar uw wensen in te richten.
The Windows Club heeft een indrukwekkend aantal gratis hulmiddelen.

_Een aantal Duitse tips_
Zie Nützliche Tools rund um einen Windows 10-Umstieg. Nog niet helemaal gelezen. Wel noemen ook zij O&O ShutUp10.

Haastige spoed is zelden goed.
Het duurde me te lang vóórdat Microsoft kenbaar maakte dat mijn productielaptop Acer Aspire 5520 van W7 64 professional kon worden opgewaardeerd. Daarom koos ik de snelle oplossing door Windows 10 direct te downloaden. Aan het einde van de update kreeg ik de melding dat Windows 10 niet kon worden geïnstalleerd:
"We couldn't update the system reserved partition".
Googelen gaf twee oplossingen. De eerste hield in dat de verborgen partitie van 100 MB wat geknepen zou worden zodat de NTFS log beperkt zou worden tot 5MB. De tweede geeft aan dat die partitie van 100 MB moet worden vergroot tot (zeg) 400 MB. Ik kies voor de tweede oplossing en start de laptop op met een DVD met elementary (een Linux, gebaseerd op Ubuntu). Daar gebruik ik GPartEd om de hoofdpartitie te verkleinen en de kleine 100 MB partitie te vergroten. Het resultaat is een verziekte Windows 7. Die toen opnieuw geïnstalleerd. Nu pas ik beide methoden toe en gebruik MiniTool Partition Wizard Free, een Windows applicatie, om de partities aan te pakken. Dit werkt wel. Een uurtje later draait Windows 10 Professional op de SSD van deze 7 jaar oude Acer Aspire 5520 laptop. De partitie die oorspronkelijk 100 MB was, is nu 477 MB groot. Er zijn 122 MB vrij.
Dankzij deze schone opwaardering heb ik een fraaie Windows 10 Professional. Snel vanwege de SSD.
Met het oog op het opwaarderen van de oude HD in deze laptop op een later moment heb ik alvast ook daar de 100 MB partitie vergroot naar 400 MB.
Wel jammer: ook de Acer Aspire 5520 heeft een grafische "kaart" van NVidea, waarvan de maker geen Windows 10 drivers voor maakt. Microsoft heeft een algemene driver geïnstalleerd, waardoor het beeld niet zo goed is als het zou kunnen zijn. NVidea heeft wel Vista- en W7-drivers. Die laatste laat zich niet installeren. De Vista driver kan de Microsoft driver niet vervangen.

Krijg .NET Framework 3.5 niet geïnstalleerd
Om LiveDrive te installeren, heb ik .NET 3.5 Framework nodig. Maar de installatie daarvan loopt vast met een foutmelding:
NET3.5

De tip van TiePhan werkt niet bij mij en geeft dezelfde foutmelding.
Zijn tip komt op het volgende neer:

 • Druk op Windowstoets en X, of klik-rechts op Start;
 • Kies bovenste optie Programma's en onderdelen (bij mij Engelstalig: Programs and Features);
 • Kies links onderste optie Windows-onderdelen in- of uitschekelen (bij mij Engelstalig Turn Windows Features on or off);
 • Nu is het even wachten tot alle mogelijkheden zijn geladen;
 • Kies eerste optie .NET 3.5 Framework (inclusief .NET 2.0 en 3.0);
 • Na klikken op het plusteken zijn er twee subopties: HTTP-activering .... en niet-HTTP_activering ...;
 • Belangrijk! Eerst de eerste optie aanklikken en installeren
 • Daarna de tweede optie aanklikken, installeren en Windows opnieuw laten opstarten.

TiePhan doet het in één keer, maar dat gaf bij mij op twee machines foutmeldingen. In twee stappen gaat het goed. Daarna kan ik LiveDrive installeren en uitvoeren:

06_gelukt

De Windows 10 van machine A werkt in machine B, maar Windows is dan niet geactiveerd.
Ik kocht een SSD voor een Medion netbook, waar Windows 10 32 bits Professional op staat. De installatiesoftware van de eerder gekochte Samsung SSD's werkte niet op deze goedkopere Kingston V300 240 GB SSD. Daarom MiniTool Partition Wizard Professional Edition gebruikt. Toen ik het Medion netbook openmaakte, ontdekte ik dat ik de HD er niet zomaar kon uithalen. Daarom zette ik de SSD in een Acer netbook. Die is wat knutselaar-vriendelijker. De Acer startte prima op. Natuurlijk was Windows niet geactiveerd. Ik wilde terug naar Windows 7, maar dat werkte niet. Wel ging Windows 10 zich helemaal aanpassen aan de Acer. Net op de manier als er gebeurt als je Windows 7/8/8.1 opwaardeert naar Windows 10.
Ik zit met het dilemma: toch proberen de SSD in de Medion te zetten, in de Acer laten zitten en er elementary opzetten? Of in de Acer laten zitten en Windows 7 erop zetten en daarna een eigen Windows 10?

Zie ook download.cnet.com/blog/download-blog/windows-10-tips-and-tricks.

howtogeek.com/225345/how-to-configure-the-windows-10-action-panel-with-your-own-customized-buttons/.

Alle instellingen onder handbereik
Maak een lege map aan met de naam instellingen.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Als u de naam "instellingen" niet handig vindt, mag u daar wat anders voor kiezen. De locatie doet er niet toe. Bij mij staat die op het bureaublad. Ik heb het ook aan Start gekoppeld, met een klein icoon. Want ik herken het zonder naam aan het icoon. Klikken levert een overvloed aan instellingen, netjes gesorteerd.

Beveilig Internet Explorer, Firefox en Chrome
Via ING heb ik Trusteer op mijn laptop gezet. Het zorgt ervoor dat u veilig kunt bankieren met Internet Explorer, Firefox en Chrome. Edge wordt (nog?) niet ondersteund.
Als u het via ING installeert, werkt het alleen op de ING-site. Maar daarna kunt u het elke(?) site laten bewaken. In ieder geval deze site.

Windows installatiebestanden downloaden
U kunt oudere Windows installatiebestanden zelf downloaden, als U uw originele CD's kwijt bent (of ze nooit hebt gehad). Zie howtogeek.com/186775/how-to-download-windows-7-8-and-8.1-installation-media-legally.

http://www.nvidia.com/Download/Scan.aspx?lang=en-us

Het Startmenu van Windows 10 kent een beperking van 512 items
Het huidige startmenu van Windows 10 kent een beperking in het aantal items: 512. Nu is dat voor mij persoonlijk geen enkele beperking, want ik ben geen verzamelaar van allerlei vast-geïnstalleerde programma's. Ik heb er op de oude Acer laptop, een productielaptop, 140 staan. Maar er zijn mensen die meer dan duizend spellen op hun Windows 7 machine hebben staan en die via hun Startmenu willen kunnen spelen. Die mensen kunnen dus niet zonder aanpassing van hun werkwijze overstappen naar Windows 10. Over enige tijd wordt die 512 opgehoogd naar 2048.

Op tenforums.com/tutorials/10529-all-apps-start-menu-add-remove-items-windows-10 kunt u lezen hoe u het Startmenu kunt opschonen.

Zie ook wat Schoone schrijft over het Startmenu: schoonepc.nl/windows10/gebruikersinterface.

Op mijn bureaublad heb ik een snelkoppeling geplaatst naar alle programma's in het startmenu:
C:\Users\mijngebruikersnaam\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu
Dan zie ik op een andere manier wat er aan programma's beschikbaar is.

Google.nl als standaardzoekmachine in Edge instellen
Omdat ik zelf Edge niet gebruik, moest ik even googelen in Firefox om het antwoord te vinden:
howtogeek.com/221709/how-to-change-your-default-search-engine-in-microsoft-edge/ of
pcleek.com/tips/tips-voor-browser/1922-hoe-google-als-standaard-zoekmachine-instellen-of-toevoegen-in-edge. Met plaatjes!!

Het komt erop neer dat u eerst in Edge de gewenste pagina van uw voorkeurszoekmachine moet invullen. Bijvoorbeeld google.nl. Als dat is gebeurd, moet u op de drie puntjes helemaal rechts bovein klikken. Dan Settings (instellingen), View advanced settings (Geavanceerde instellingenweergeven), Search in the address bar with (zoeken in de adresbalk met), add new (Nieuwe toevoegen), dan Google kiezen en op Add as default (als standaard toevoegen) klikken. Als er geen nieuwe zoekpagina open staat, kunt u ook niets toevoegen. Pas als u de url van de gewenste zoekmachine in Edge heeft geopend, kunt u die kiezen.
pcleek.com/tips/tips-voor-browser/1945-microsoft-edge-10-tips-en-trucs-die-u-moet-kennen.

Durft u risico's te nemen?
Als u allerlei instellingen als een tovenaarsleerling wilt doorvoeren, kunt u de toverformules ophalen. Het is een batch-bestand waarmee u Windows 10 aardig naar uw hand kunt zetten. Maar niet geschikt voor uw productiemachine, tenzij u die onder bescherming van TimeFreeze laat draaien. Want anders kan gelden: "Één moment van onbedachtzaamheid kan maken dat men jaren schreit."

De aanhouder wint ... ik heb een virtuele Windows 10 32 bit Home
Steeds mislukte de upgrade van mijn virtuele W7 Starter naar W10 32 Home. Steeds leek het goed te gaan, maar dan startte de virtuele machine toch weer als W7 op. Maar mijn zesde poging ging goed. De schijf zoveel mogelijk leeg gemaakt, 4 GB RAM toegekend (slechts 3,5 GB inzetbaar), de updates van W7 uitgesteld tot na de installatie. En toen lukte het eindelijk ...
Na de upgrade het geheugen teruggezet naar 2 GB. Zo op het gevoel draait de virtuele W10 veel sneller dan zijn voorganger, de virtuele W7 Starter.

Heel veel Nederlandstalig leesvoer van windows10help.nl
windows10help.nl
Zowel links als pdf's.

Tips en info van mikiem2 op het Forum van Giveawayoftheday:
Deze man volgt via een Insider-installatie de komende aanpassingen van Windows 10.
Windows 10 November Update.
Test - Upgrade Windows 10 RTM To Build 10565.
Microsoft Account Log-in Allows Tracking.
Windows 10 Compact.
Upgraded Windows 10 Broke Direct X.
Is Microsoft Downloading Windows 10 Unasked.
Windows 10 Notes
Microsoft Posted New Help & Info On Win10 Activation.
Windows 10 Bug Limits Start Menu To 512 Items.
Windows Central - How-To Use Windows 8.1 & 10 Task Mgr..
Windows Central: 14 reasons why you shouldn't upgrade to Windows 10.
Microsoft's Updated Services Agreement.

Een overzicht van al zijn postings vindt u hier.

Insider op mijn Medion netboek
Op 22 oktober 2015 heb ik mijn Medion netboek schoon opgewaardeerd naar Windows 10 Professional, 32 bit. Het draait met een bij Microsoft aangemeld eigen account, dat ingeschreven staat voor Insider. Dat is al direct te zien aan het startscherm:

Power Shell opdracht in plaats van Opdrachtprompt in Win-X menu
Normaliter staat in het Win-X menu twee keuzes voor de Opdrachtprompt: als gewone gebruiker en als Administrator. Van daaruit is PowerShell bereikbaar met de opdracht powershell. Maar als u altijd in Power Shell werkt, kan het vlotter. Het is mogelijk om de keuzen in het Win-X voor de gewone opdrachtprompt te vervangen door twee voor Power Shell. Dat bereikt u op de volgende manier:
1) klik in de taakbalk links beneden op het vergrootglas waarmee u kunt zoeken in Windows;
2) kies onderaan voor Eigenschappen;
3) kies bovenaan voor Navigatie (de middelste optie);
4) vink aan: Opdrachtprompt vervangen door Windows Power Shell in het menu;
5) klik rechtsonder op Toepassen;
6) klik linksonder op OK.

In Power Shell kunt u alle opdrachten gebruiken van de gewone Opdrachtprompt. Daarnaast kunt u scripts draaien. U kunt het vergelijken met de opdracht sudo (Super User Do) in Linux.

Stel uw Windows- en andere Microsoft sleutels veilig.
Microsoft belooft dat u Windows 10 gratis kan opwaarderen zolang u het apparaat gebruikt. Maar wat als u vanwege een probleem Windows 10 geheel opnieuw moet installeren? Microsoft zegt dat ze de sleutel "ergens" opslaan op uw PC. Maar waar dan? Het kan geen kwaad ook zelf de activatiesleutel te bewaren. U achterhaalt die heel eenvoudig met het gratis Lazesoft Windows Key Finder. U kunt het direct uitvoeren, installatie is niet nodig.

Als ik het loslaat op dit originele W10 netbook, dan zie ik:
Windows 10 Home
Q6*********************************3R
Windows OEM product key in BIOS:
Q6*********************************3R

Bij een laptop die ik heb opgewaardeerd naar W10 Home zie ik dat de sleutel in BIOS anders is dan de eerste sleutel:
Windows 10 Home
YT**********************************X7
Windows OEM product key in BIOS:
4N*********************************Q6

U ziet dat er bij opgewaardeerde machines twee verschillende sleutels zijn. Bij originele W10-ers zijn de twee sleutels identiek. Zo weet Microsoft of u uw Windows 10 heeft opgewaardeerd of niet.

Als niets meer helpt ...
Op Has your Windows 10 Start menu stopped working? Here are four ways to fix it ziet u een aantal tips wat u kunt doen om het Startmenu te herstellen. Met als laatste optie de computer geheel te resetten. U moet dan bij het afsluiten (bijvoorbeeld na Ctrl-Alt-Del) de linker shifttoets ingedrukt houden als u voor herstarten kiest. Dan komt u in eeen menu om uw PC te resetten. U heeft dan een code nodig, die u via de dan getoonde link kunt opvragen. Die code krijgt u per mail, op het adres waar u de betreffende machine heeft geregistreerd. Het is een hele lange code, die ik met de hand moest intikken. Mijn testnotebook blijk ik helemaal te moeten resetten ...

Insider startschermHet netbook krijgt updates via Insider en heeft nu al het bredere startscherm.


Youtube filmpje 6 Hidden Features in Windows 10 5:28

Tested In-Depth: Windows 10 Review - YouTube 42:38

Windows 10 Demo - Official Release (Final Version) - YouTube 11:59

Windows 10 - Upgrade from Windows 8.1 - YouTube 34:56

Windows 10 - Upgrade from Windows 7 - YouTube 39:59

Windows 10 auto upgrade from 8.1 full process ... - YouTube 18:56

How to Optimize Windows 10 For GAMING & Power Users

Advies van How to Geek|http://www.howtogeek.com/225048/how-to-upgrade-from-windows-7-or-8-to-windows-10-right-now/]

Als u géén update naar Windows 10 wilt.

Alle hulp van Microsoft rond Windows 10.

Oude bekende programma's op ouderwetse manier gebruiken
In de map C:\Windows\System32 bevinden zich een aantal bekende programma's. Ik noem er enkele: calculator of rekenmachine, notepad of kladblok, knipsel of snipping tool, msconfig (Windows instellen), mspaint, schijopruiming, toetsen of charmap en verteller of Narrator en Wordpad (een eenvoudige tekstverwerker, prima geschikt voor het dagelijkse werk met opmaak, tekeningen invoegen etc maar zonder spellingcorrectie). Als u op de ouderwetse manier wilt werken, maakt u een nieuwe map aan met bijvoorbeeld de naam "handig". In die map zet u snelkoppelingen naar de oude programma's die u snel wilt oproepen.
U kunt daarna door rechtsklikken ze ook nog eens in het startmenu plaatsen. Hun iconen komen onderaan te staan. Verklein ze eventueel door rechtsklikken/Formaat wijzigen/klein en sleep ze naar boven in een nieuwe groep "handig". U kunt ze dan óók via het nieuwe Startmenu oproepen.

De update/upgrade van november 2015
Medio november 2015 kwam de eerste grote aanpassing beschikbaar. Die kent pluspunten en minpunten. De pluspunten staan te lezen in Massive Windows 10 Update Has 10 Great Secret Features en de minpunten in Massive Windows 10 Update Has Three Nasty Surprises. Het meest vreemde minpunt is wel dat de nieuwe versie op zijn vroegst uw PC bereikt als er 31 dagen zijn verstreken nadat u Windows 10 heeft geïnstalleerd.

Een ander lezenswaardig verhaal hierover is What you need to know about Windows 10's new upgrade.

Startmenu repareren
Het Startmenu verdwijnt soms om onverklaarbare redenen, Op Has your Windows 10 Start menu stopped working? Here are four ways to fix it kunt u een aantal hertstelmogelijkheden nalezen.

WiFi herstellen na upgrade naar W10 1511
Op 12-1-2016 heb ik de desktop van een kennis overgezet van W7 naar W10. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van een vaste internetverbinding. Thuisgekomen moest hij vaststellen dat zijn WiFi het niet deed. Ook een nieuwe WiFi-stick, gekocht op 13-1-2016 deed het niet. Vandaag kreeg ik mijn nieuwe W10 desktop. Die moest ik zelf nog upgraden naar versie 1511 van november 2015. Daarna werkte ook bij mij de WiFi niet meer. Na herinstallatie van de drivers met de dvd van de nieuwe WiFi-stick deed hij het eventjes. In arren moede heb ik een andere WiFi-stick ingestoken. En even later had ik twee WiFi-netwerken. De ene staat op mijn eigen router, de andere op KPN Fon (vrijwel zeker ook zie mijn eigen internetaansluiting). Ik vond een link van 11-1-2016 die misschien de oplossing geeft:
Top 2 Ways to Fix No Wi-Fi Available after Windows 10 Update Issue.
Voor alle zekerheid heb ik deze tip al vóór het lezen ervan uitgevoerd: "... or try to de-select the option "allow the computer to turn off this device to save power" on Device Manager >> Network Adapters >> Properties >> Power Management tab." Een oude tip van Ootje.

Ongewenste updates van Windows 10 verwijderen
Microsoft heeft op 28-7-2015 wushowhide.diagcab, een hulpmiddel beschikbaar gesteld om ongewenste updates te verwijderen.

Hieronder ziet u het effect op mijn nog maand maand oude W10 64 Home desktop. Daar is nog niets verkeerds terechtgekomen. Alleen zijn er veel updates binnengehaald voor mijn oer-oud MS Office 2007 pakket.

Ongewenste updates van Windows 10 verwijderen.De kreupele vertaling van Engels naar Nederlands in het rechtertekstvlak van mijn screenshot is van Microsoft, niet van mij.

Voorkom ongewenste installatie van Windows 10
Remove unwanted Windows 10 upgrade files from Windows 7 and Windows 8.x
How to Stop Windows 7 or 8 from Downloading Windows 10 Automatically
Using GWX Control Panel to Permanently Remove the 'Get Windows 10' Icon

Terug naar Windows 8.1???
Microsoft maakt het u nu mogelijk om via een schone install-iso van Windows 8.1 van Windows 10 af te komen.
U kunt het zelf ophalen.
Het is nog te ver tot 1 april om aan een misplaatste grap te denken. Maar je weet het maar nooit met Amerikanen.

Als u trouwens zou zoeken naar http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/create-reset-refresh-media, dan moet ik u teleurstellen. Die pagina bestaat niet.
En http://windows.microsoft.com/en-us/windows-7/create-reset-refresh-media evenmin.

Van de zomer 2016 krijgen we een verjaardagsupdate. Zo te zien valt er weer veel te leren, proberen, af te katten en te omarmen.

Hibernation is foutief vertaald als sluimerstand in plaats van winterslaap.
Windowskent twee mogelijkheden om na afloop van het gebruik de computer in een stand te zetten die minder energie gebruikt. In het Engels heten die sleeping mode en hibernation mode. De eerste laat het RAM ongemoeid en zorgt ervoor dat het RAM regelmatig ververst wordt. Dat kost een beetje elektriciteit. De tweede mode, hibernation = winterslaap, zet de inhoud van RAM op de harde schijf en schakel het RAM uit. Bij herstarten wordt het RAM-bestand van de schijf gehaald en terug in RAM gezet. Die tweede mode kost geen energie. Helaas heeft Microsoft 'hibernation' vertaald in 'sluimerstand'in plaats van 'winterslaap'. Daarom snapte ik het verschil niet.
wat is winterslaap

Omdat bij de winterslaap een groot bestand opgeslagen moet kunnen worden, staat deze optie vaak uitgeschakeld. Dan moet u die weer activeren:

winterslaap aanzetten

winterslaap aanzetten

Mijn desktop kent nu weer een winterslaapmode, die Microsoft in het Nederlands helaas "sluimerstand"noemt. Ik schakel die in door linksboven op mijn toetsenbord op de extra knop winterslaap aanzetten

De winterslaapstand heeft het voordeel dat bij stroomuitval er niets verloren gaat. Want uw harde schijf bewaart alles. In de gewone slaapstand blijft het RAM actief, maar de inhoud van RAM gaat verloren bij stroomuitval. Bij oudere SSD's kan het verstandig zijn geen winterslaap te gebruiiken. Maar een moderne SSD moet daar tegen kunnen. Zegt men.

winterslaap aanzetten

Maar in de praktijk gebruik ik de slaapmode voor de desktop. Want het opstarten gaat weer net wat sneller

Sneller naar de instellingen van Windows 10??
Via Windowstoets en R (run) en daarna met onderstaande opdrachten snel naar de instellingen:

Nostalgische spellen nu ook op Windows 10.

Windows 10 herstellen met shift_F8
Het kon niet uitblijven. Na een klein jaar werken met Windows 10 op een allegaartje van machines, de meeste opgewaardeerd, moest het een keer gebeuren. Op zondagavond 12 juni 2016 kreeg ik een update van de grafische driver van mijn Acer Aspire V5-122P aangeboden. Ik klikte op OK en even later liep de machine vast. Met een zwart scherm. Na een halfuur wachten geen verandering. Dan maar hardmatig aan gezet en weer opgestart. Tijdens het opstarten liep de machine steeds vast. Toen maar opgestart met shift-F8, direct na het invoeren van het BIOS-wachtwoord. De eerste keer gekozen voor doorgaan met het opstarten. Maar dat leverde weer een in de opstart hangende machine op. Toen toch maar gekozen voor een herinstallatie van Windows, met behoud van eigen bestanden. Dat kostte een hele tijd. Niet getimed, maar voor mijn gevoel zo'n anderhalf uur. Bijna alle applicaties waren verwijderd. Op de desktop staat een html-bestand met het overzicht van de verwijderde software. In de map Windows.old zie ik ze wel terug. Maar de volgende dag, na een update, is Program Files in Windows.old weg. Dan maar systeemopruiming gedraaid. Het netbook draait weer, maar veel dagelijkse gebruikte programma's zijn weg. Omdat ik morgen met vakantie ga, zal ik er vandaag geen aandacht meer aan geven. Mijn normale data (DropBox, Live etc) zijn er nog allemaal.

Virtuele W7 Starter opwaarderen naar Windows 10 Home 32 bit
De datum van 29 juli nadert met rasse schreden. Hoewel ik twee virtuele W10's heb, houd ik van zekerheid. Eentje extra kan geen kwaad. Daarom mijn virtuele W7 Starter productiemachine gekloond. Dat kost wat tijd, maar verder gaat dat met VirtualBox gesmeerd. Die kloon moet Windows 10 krijgen. En dan stuit ik op het probleem dat de virtuele harde schijf te klein is. Het is een vhd-schijf. Google levert mij als hit een publicatie uit 2013, Enlarge dynamic and fixed VHD virtual hard drives. E daar staat een simpel recept. Eerst de harde schijf groter maken en daarna de partitie:

Enlarge vhd file using diskpart
You can enlarge the vhd file in diskpart. Start diskpart, e.g. with Windows-Key+R, type “diskpart” and hit enter. UAC will prompt you for permission (say “Yes”). So now select your virtual disk using the following command:

1 select vdisk file="C:\path\to\vdisk.vhd"

Now enlarge the disk using this command:

1 expand vdisk maximum=10000
In this example, 10000 means that the new total size of the disk is 10 000 MB (adjust the number to your needs). Ik gebruikte 30000, want ik had een schijf van 24 GB en kwam ongeveer 5 Gb tekort.

So now your virtual hard drive grew larger. But the partition inside still has the old size. So you need to enlarge the partition as well.

Enlarge the partition in the virtual disk using diskpart (i.e. on the console, not using the GUI)

Open diskpart, and mount the VHD using:

1 select vdisk file="C:\path\to\vdisk.vhd"
(in mijn geval G:\VM\W7_Starter_G_20160611 Kloon\W7_Starter_G_20160611 Kloon-disk1.vhd) 2 attach vdisk

Then do

1 list volume
2 select volume=<No of volume>
3 extend size=100

Instead of <No of volume>, you need to enter the number of the volume (see output of “list volume”). In mijn geval 19.
In this example, the partition gets enlarged by 100 MB. Here you need to specify the relative amount of space that gets added. Ik probeerde eerst 6000, maar dat was te veel. Ook 5000. Ik maakte me het makkelijk en koos 1000. Dat een paar keer, daarna terug naar 500 etc. Na een paar stappen was 1 te veel en was ik klaar,

Finally, detach the vdisk:

1 detach vdisk

Ik had na de vergroting met 6.000 MB nog steeds te weinig. Dat bleek pas in stap 2, nadat de upgrader de machine had goedgekeurd. Dus nog eens vergroot, nu met 2.000 MB. Dat is voldoende. Er is 16,8 van de 31,1 GB beschikbaar.
Gesproken Engelse Cortana-opdrachten
Een lijst van Cortana-opdrachten.

Geen ongewenste updates

Zie How to block Windows 10 upgrades on your business network (and at home, too)
Zet het onderstaande in een tekstbestand met extensie .reg en dubbelklik erop:

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
"DisableOSUpgrade"=dword:00000001

Microsoft geeft gratis virtuele machines weg, oa met W10. U kunt ze 90 dagen gebruiken, maar met een snapshot zo lang u wilt.

Apps automatisch opstarten
Net als gewone programma's kunt u apps automatisch laten opstarten:

apps opstarten

URL van image vinden
Elke normale browser als Opera, Chrome en Firefox levert de url van een plaatje door de cursor op het plaatje te zetten en dan rechts-klikken. De url staat ergens in het lijstje. Edge heeft die mogelijkheid (nog?) niet. De snelste work-around die ik heb gevonden, gaat als volgt:

 • druk op de drie puntjes ... rechtsboven
 • kies met Internet Explorer openen
 • klik rechts op het plaatje
 • kies Eigenschappen, helemaal onderaan
 • kopieer adres (URL)
 • klaar

Uw Windows activatiesleutel achterhalen
Find Windows 10 Product Key on a New Computer

  Press Windows key + X.
  Click Command Prompt (Admin)
  At the command prompt, type:

wmic path SoftwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey

This will reveal the product key. Volume License Product Key Activation.

Beter: wmic path SoftwareLicensingService get OA3xOriginalProductKey > c:\sleutel.txt

Dit schrijft de sleutel naar het bestand c:\sleutel.txt Dat spaart overschrijven


*** wordt vervolgd ***

Terug naar het begin.

Opgesteld op zondag 10 februari 2019 om 22:32 uur


Krijg bericht als er hier
wat is veranderd
gratis
verzorgd door
ChangeDetection