Giveaway of the day — SecuPerts A...

Deze titel kregen we niet eerder. Engelmann is en beetje spammer ...

Geen Themida, een schone installer, 32 bitter. Draait niet op een virtuele W7 32 Pro. Te oud OS! Want het is voor W10 bestemd. Op een virtuele W10 64 Pro, versie 1703 lukt het wel.
Geen Nederlands. Ik koos Engels, maar moet in het Duits mijn licentiesleutel aanvragen. 33Mail is OK. U ontvangt een mail, die u moet bevestigen. Op drie verschillende 33Mailadressen kreeg ik drie verschillende sleutels.

Bij de Cameyo zal ik moeten aangeven dat die in het hele systeem wijzigingen mag aanbrengen. Anders wordt er alleen in de zandbak van Cameyo iets aan uw instelllingen gewijzigd. Wel veilig, maar in dit geval niet de bedoeling. Maar de Cameyo is zo omvangrijk dat er misschien een update is ingeslopen. De programmamap blijkt voldoende.

De sleutel staat mogelijk in C:\ProgramData\Licenses\21DD0093-20C4-46D6-ADF2-C745C7FAF6CB.lic.

Ik heb hier al aardig wat freeware voor gezien. Zal eens nagaan of ik namen en links kan vinden. ComputerTotaal heeft tips. Zach Epstein noemt zes tools. Onder andere DoNotSpy. En het Duitstalige W10 Privacy. Ik gebruikte zelf O&O Shutup.

Bedenk goed wat u uitschakelt: zo kunt u wel reclame-op-maat uitschakelen, maar reclame an sich niet. En dan heb ik liever reclame die aansluit bij mijn belangstelling, dan in het wilde weg. Want ik ben geen doorsnee consument. En sommige Microsoft faciliteiten werken beter als u meer openheid betracht. Soms doen ze het helemaal niet als u alles dichtzet. De link geeft aanwijzingen.

__OT: Microsoft geeft gratis VM's weg. Ook W10. 90 Dagen te gebruiken. Met een snapshot zo lang u wilt.

OT: problemen met CCleaner 32 bits 5.33, gratis versie
Er is een tijdje een foute versie van CCleaner verspreid. Het advies is de computer te herstellen naar de situatie vóórdat die versie is geïnstalleerd.
Zelf vind ik terugzetten overbodig, want de malware zit in de exe van de 32 bit versie zelf. Ook als je een 64 bitter krijgt, wordt de 32 bits versie erbij gezet. Maar die kan je gewoon wissen, dan is het “gevaar” weg. Ik gebruik aanhalingstekens, omdat er geen echt vertrouwelijke info van de computer wordt verzonden naar een derde en ook wordt er verder niets gewist, versleuteld of anderszins onbruikbaar gemaakt.

Zie http://www.piriform.com/news/blog/2017/9/18/security-notification-for-ccleaner-v5336162-and-ccleaner-cloud-v1073191-for-32-bit-windows-users

voor de details. Als ik lees welke info van de computer van de gebruiker wordt verzameld, krijg ik het vermoeden dat de dader één van de ontwikkelaars van CCleaner zelf is. Want de info die hij verzamelt, betreft de werkomgeving van CCleaner. Er wordt wat weggeschreven in de registersleutel HKLM\SOFTWARE\Piriform\Agomo. En als ik google op “Agomo” vind ik https://www.piriform.com/news/release-announcements/2013/8/16/introducing-agomo en dan zie ik dat Agomo een product van Piriform (de maker van CCleaner) is om met de betaalde versie je computers op afstand te bedienen. En ik kan me voorstellen dat die betaalde versie die opgehaalde info van de eigen computers nodig heeft. Het zou dus ook best een menselijke fout kunnen zijn: de ontwikkelaar van de 32 bits versie van de gratis 5.33 heeft onbewust een stukje code van de betaalde versie in de onbetaalde versie geplakt. De tijd zal het leren, want Piriform en zijn nieuwe eigenaar AVG hebben door dit gebeuren wel imagoschade opgelopen. Tot nu toe gold CCleaner als een 100% betrouwbaar product en vanaf nu zullen velen elke nieuwe versie eerst door virustotal.com laten testen.

Ik heb de nieuwste versie 5.34 getest bij virustotal.com en die is volgens 61 van de 62 AV’s schoon. Slechts eentje ontdekt iets verkeerds, namelijk dat de installer iets toevoegt aan je Chrome browser. Je kan dat bij installatie uitvinken. Maar je moet goed kijken: die optie staat een beetje sneaky links onder vermeld.

De 32 bits exe van 5.34 die uiteindelijk is geïnstalleerd, is volgens alle 62 AV’s schoon.

De ervaringen van de Duitse vrienden. En hun commentaarpagina.

De posting van Ootje.

logo

In de uitwisselmap staat een rijk uitgevoerde install_and_activate en een zip van de programmamaap van de virtuele W10 64 Pro. Doet het goed op de laptop.

Terug naar het begin.